Завршени Ћоровићеви сусрети писаца и историчара

Тродневна манифестација Ћоровићеви сусрети писаца – 21. Научни скуп историчара, која се одвијала у Гацку и Билећи, завршена је јуче
на Богословском факултету у Фочи, гдје је одржан књижевно – историјски час. Претходно су обишли Даниће код Гацка, гдје су у саборишту Парохијског дома представљена Просвјетина издања.

На свечаној академији у Гацку, овогодишња награда “Владимир Ћоровић” додијељења је проф. др Мири Радојевић, за дјело “Српски народ и југословенска краљевина 1918-1941”.

Истовремено, књижевна награда “Светозар Ћоровић” у Билећи је уручена писцу и есејисти, Слободану Владушићу, за роман “Велики јуриш”.

Ове године, двадесетак научних радника из Србије, Црне Горе, Републике Српске и окружења, у просторијама Парохијског дома бавили су се темом „Српски добровољци из Русије и Америке у Великом рату“. Изложени реферати на поменуту тему ће бити трајно сачувани у Зборнику радова, који ће бити објављен до наредних сусрета.

Генерални покровитељ једне од највећих културних манифестација, били су Општине Гацко и Билећа.

Организатор 21. Ћоровићевих сусрета – Научни скуп историчара, је СПКД „Просвјета“ Гацко и Билећа, уз подршку Министарства просвјете и културе владе РС и Канцеларије за сарадњу са Србима у региону владе Р.Србије.