Završena regionalna stočna izložba

sajam_1

Juče je u Gacku na lokalitetu Lazarići održana tradicionalna 37. regionalna stočna izložba priplodnih grla, goveda, ovaca, konja, svinja, izložba pasa kao i “Gatačka korida”.

Direktor Agencije za uzgoj i selekciju u stočarstvu, Mladen Stojanović, je istakao da je izložba kvalitetna, masovna i da se napredak iz godine u godinu vidi. Ovom prilikom je pozvao poljoprivredne proizvodjače da ne odustaju od veoma važnog poziva kao što je proizvodnja hrane.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvodjača i stočara RS Vladimir Usorac, koji je prvi put prisustvovao izložbi, naglasio je da podsticajna sredstva koja dobijaju poljoprivredni proizvođači i stočari nisu dovoljna za kvalitetan rad, rekavši i da Termoelektrana ne može biti jedini izvor prihoda u Opštini Gacko.

Zamjenik načelnika Opštine, Radoica Antunović, rekao je da bi se u poljoprivredu u budućnosti trebalo najviše ulagati i da je Opština u poslednjih 10 godina dosta sredstava uložila u putnu infrastrukturu kada su seoska područja u pitanju.

Otvorivši izložbu Antunović je rekao da će Opština i dalje podržavati ovu manifestaciju i nastojati da se tradicija održi.

Iako je u odnosu na prošlu godinu bilo manje izlagača i izložbenih eksponata posjećenost je bila veća. Na izložbi su učestvovala 24 izlagača, većinom iz Gacka, a bilo je i nekoliko izlagača iz Nevesinja, Ilijaša i Bileće.

Ove godine, kao i prošle, najveću pažnju izazvala je tradicionalna “Gatačka korida”.

Nagrade su se kretale u vrijednosti od 100 KM do 400 KM, a pokrovitelji manifestacije su bili: Opština Gacko, Agencija za uzgoj i selekciju u stočarstvu, Zemljoradnička zadruga Gacko i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.