Завршена изградња храма у Љесковом Дубу

Изградња храма Свих светих мученика српских у Љесковом Дубу завршена је, а освештање ове православне светиње најављено је за 30. јуни, када ће свету архијерејску литургију служити Његово преосвештенство владика захумско херцеговачки и приморски Григорије.
Из Друге гатачке парохије истичу да се очекује да овом светом чину присуствује велики број вјерника из ове и сусједних општина.

Уз благослов епископа Григорија изградња цркве почела је у октобру прошле године и уз помоћ добротвора за кратко вријеме су завршени радови.

Храм је посвећен свим светим мученицима српским, међу којима и житељима овог села страдалим од усташа и Нијемаца 29. јуна 1943. године.

У Љесковом Дубу је тог дана на три стратишта на најмучкији начин побијено 183 људи – мушкараца, дјеце, стараца, жена и трудница, од којих 165 житеља овог села и 18 мјештана околних села који су се у тренутку усташког терора затекли на том мјесту. Међу страдалима је било 62 дјеце млађе од 10 година.

Предсједник Одбора за градњу храма јереј Данило Дангубић, парох Друге гатачке парохије, каже да су мученици Љесковог Дуба пострадали за крст часни и слободу златну, исписујући једну јеванђељску причу и остављајући снажну поруку малобројним потомцима да их се увијек сјећају.

Према народном предању, сачуваним историјским изворима и црквеним забиљешкама, а посебно на основу материјалних остатака, духовни живот старог Гацка био је богат и разноврстан, али најстарији споменици духовне културе из периода 11. и 12. вијека нису сачувани.

Из периода од 13. до 15. вијека било је више од 20 црквених храмова и пет манастира, тада активних, који су нестали у турским разарањима током 15, 16. и 17. вијека, а по предању један од тих манастира налазио се у Љесковом Дубу.

Становништо Љесковог Дуба се раселило, па тренутно у овом гатачком селу живи само једна породица.(СРНА)