Završen 14. naučni skup istoričara

istorrr_5

Naučni skup istoričara u Gacku, koji je okupio impozntan broj istaknutih naučnih radnika i umjetnika iz svijeta kulture iz Republike Srpske, Crne Gore, Srbije i inostranstva, a koji je počeo prije četiri dana, završen je u nedjelju 23.09.2012. godine.

Uvodnu riječ na otvaranju dao je predsjednik Srpskog Prosvejtnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, Radomir Vučković, a skup je otvorio načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.

Ovogodišnji dobitnik nagrade naučnog skupa istoričara je akademik prof. dr Mihajlo Vojvodić za knjigu o Stojanu Novakoviću.

Tema naučnog skupa bila je “Hercegovina u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji od 1918-1941 godine”. Za naučni skup prijavljeno je 29 naučnika, ali osmoro njih, iz opravdanih razloga otkazali su svoje učešće.

Učesnici ovoga skupa su 20. septembra prisustvovali otvaranju izložbe Moma Kapora u Bileći, kao i svečanoj večeri dodjele nagrada za najbolje djelo srpske proze.

Prilikom posjete srednjoškolskom centru “Pero Slijepčević” u Gacku, istoričari su uručili prosvjetna priznanja i prigodne knjige profesoru Draganu Lažetiću i učenicima koji su u proteklom periodu zauzeli značajna mjesta na takmičenju iz istorije u Republici Srpskoj.

Nezaobilazna je bila i posjeta Danićima, tamošnjem manastiru Sv. Petra Zimonjića kao i čuvenoj etno sobi. U parohijskom domu (Danići), predstavljen je i drugi tom knjige dr Sava Skoka “Ustaški zločini u Hercegovini 1941-1945”.

Nakon posjete nikšićkoj Sabornoj crkvi i manastiru Ostrog, 22. septembra, naši domaćini su bili i predstavnici golijskog Sabora kulture i budimljansko-nikšićke eparhije.

Ove godine, na preporuku žirija, dodijeljena je i specijalna Povelja naučnog skupa istorijskom institutu Ruske akademije nauka, iz Moskve, za naučno djelo “Jugoslavija u XX vijek”, u kome se govori najviše o Srbima. Nagradu je u ime instituta, od načelnika opštine Gacko, Milana Radmilovića, preuzeo jedan od autora knjige, dr. Andrej Edemski iz Moskve. U ime SPKDP Radomir Vučković je uručio predstavniku instituta gusle, kao prigodan poklon.

U muzičkom djelu programa učestvovao je crkveni hor uz Nikšića, Danakla Ilić, guslar Nenad Ivković kao i muška izvorna pjevačka grupa Gacko.

Kako saznajemo od učesnika skupa, organizacija je bila na visokom nivou, a predsjednik SPKD Radomir Vučković je istakao da je ovo jedino mjesto na prostoru srpskog govornog područja, gdje se za istoriografsko djelo dodjeljuje nagrada.

 

 

Подијелите вијест