Završen 13. naučni skup istoričara

Svečano uručivanje nagrade “Vladimir Ćorović”, za domete u istorijskoj nauci, upriličeno je u prepunoj sali Parohijskog doma protekle subote. Ove godine prestižno priznanje, prema mišljenju stručnog žirija, za svoj dosadašnji naučni opus, zaslužio je akademik Ljubomir Maksimović. Obrazlažući odluku koja je donesena jednoglasno, predsjednik žirija prof. dr Đorđe Piljević je rekao da je akademik Maksimović kao naučnik svjetskog glasa, autor mnogobrojnih knjiga i studija, član velikog broja asocijacija, nosilac velikog broja priznanja za svoj naučni i prosvetni rad, zahvaljujući kome je srpska istorija srednjeg vjeka vjerno prikazana i, kao takva, korištena na univerzitetima u svjetu i naučnim ustanovama.

Zahvaljujući se na prestižnoj nagradi koja je u naše vrijeme postala jedan od simbola vrednovanja istoriografije, akademik Ljubomir Maksimović je poklonio tri kompleta istorijskih knjiga, poslednja izdanja vizantološkog instituta namjenjenih Kabinetu načelnika, SPKD Prosvjeti i biblioteci Pero Slijepčević.

Svečanosti su prisustvovali načelnici opština Gacko, Bileća, Nevesinja i Istočnog Mostara, prestavnici odbora Prosvjete iz hercegovačkih opština, mnogi kulturni poslanici i crkveni velikodostojnici. U kulturno-umetničkom djelu programa nastupila je ženska pjevačka grupa Nagorkinje iz Trebinja, solista Danka Ilić i mladi guslar Srđan Avdalović.

Zahvalivši se učesnicima skupa na svom doprinosu, 13. naučni skup istoričara zvanično je zatvorio predsjednik odbora Prosvjete, Velimir Avdalović, napominjući da su u Prosvjeti već učinjeni prvi koraci u organizovanju narednog, 14. naučnog skupa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подијелите вијест