Затворен још један међународни научни скуп историчара у Гацку

Шеснаести традиционални Ћоровићеви сусрети – Научни скуп историчара, затворени су данас одржавањем књижевног часа у Андрићграду.

На овогодишњем научном скупу, који је попримио интернационални карактер, учествовало је преко 30 еминентних историчара из различитих крајева свијета, излажући реферате на тему „Босна и Херцеговина у Првом свјетском рату“.

Почев од Свечане академије која је уприличена  18. септембра, у знак отварања ових сусрета, историчари су имали богат и динамичан распоред, а главни догађаји су се одвијали у Гацку и Билећи. Треба напоменути да је овогодишња престижна награда за животно дјело “Владимир Ћоровић”, додијељена дописном члану АНРС проф.др Ђуру Тошићу са Универзитета у Источном Сарајеву.

Протеклих дана историчари су у просторијама Парохијског Дома у Гацку, излагали своје реферате, а у слободном времену посјетили су важне културно-историјске знаменитости и образовне институције, па су тако обишли Спомен собу борцима отаџбинског рата у Гацку, СШЦ „Перо Слијепчевић“, етно-музеј у Данићима и друге.

Другог дана научног скупа историчара, у организацији СПКД „Просвјета“ из Гацка, представљена је књига “Споменица Младе Босне 1914-2014” која је на Сајму књиге „Бања Лука 2014“ оцијењена као издавачки подухват године. „Ова књига представља обимно двотомно дјело написано на више од 1600 страна и већ на први поглед читаоцу постаје јасно да се ради о дјелу у које је уложен огроман рад и енергија“, закључио је доцент др Драга Мастиловић, један од рецезената књиге.

Представљању књиге и овом престижном догађају присуствовали су и начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, представници локалне власти, представници Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Гацко као и остали чланови културног миљеа наше општине.

За успјешно одржане шеснаесте по реду Ћоровићеве сусрете заслужни су: Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Гацко и Билећа, Општине Гацко и Билећа, Министарство просвјете и културе, као и Министарство науке и технологије РС.

Подијелите вијест