Заштита гатачког говечета – економски потенцијал и шанса за нове пројекте

У сали скупштине општине Гацко данас је одржан састанак са циљем прикупљања мишљења пољопривредника о пројекту генотипизације гатачког говечета, као и  очувања и заштите домаћих производа.

Састанку су поред пољопривредника, присуствовали савјетник начелника за стратешко планирање и развој општине Гацко, Саша Слијепчевић и представници Земљорадничке задруге Гацко.

У претходном периоду на подручју општине Гацко узорковано је око 350 грла гатачког говечета, у сврху генотипизације и заштите ове аутохтоне расе, а испитивање се наставља почетком августа. Ради се о уникатној раси и истраживања су показала да је нема пуно.

Према ријечима Слијепчевића, из буџета општине Гацко планирани су посебни подстицаји за сточаре који узгајају гатачко говече. Заштитом ове расе видимо економски потенцијал, а и шансу за друге пројекте као што је заштита географског поријекла гатачког кајмака.

Слијепчевић је позвао пољопривреднике да сачине своје приједлоге како би били уврштени у Стратегију развоја која ће бити завршена до краја године, а ради се за период 2022 – 2028.

Пољопривредници треба да одреде шта је то што треба да се унаприједи и који су кључни проблеми и да се у складу са могућностима рјешавају.

На састанку су донесени следећи закључци:

  1. Општина Гацко ће новчано стимулисати грла говеда код којих је нађено 90 посто гена гатачког говечета;
  2. Покушати сачувати гатачко говече и не продавати ова грла, а у случају потребе за продајом, обавијестити Земљорадничку задругу;
  3. Лоцирати потенцијална водопојилишта, како би се очистила и ставила у функцију за напајање стоке, као и да се извиде локације за потенцијалне бушотине;
  4. Пронаћи и што брже анализирати аутохтона мушка грла за даљу репродукцију.
Подијелите вијест