Xерцеговини пријетe поплаве

Из Републичке управе цивилне заштите најавили су наредних дана могућност већих падавина, појаву бујичних вода и нестанак електричне енергије на подручју источне Херцегивине, те позвали све службе из система заштите и спасавања у локалним заједницама да буду у приправности.
На састанку представника Републичке управе цивилне заштите са представницима цивилних заштита херцеговачких општина јуче је у Требињу речено  да нису искључене поплаве у овом дијелу Републике Српске уколико буде остварена временска прогноза према којој се до 13. фебруара очекује да ће пасти и до 150 литара снијега и кише дневно по метру квадратном.

Директор Републичке управе цивилне заштите Весељко Елез рекао је након састанка да се цјелокупној ситуацији мора дати “нота озбиљности”, додајући ће свака локална заједница одмах морати да организује штабове за ванредне ситуације, да стави своје јединице у приправност и да направи анализу критичних тачака на основу искустава из 2010. године, када су на овом терену биле веће поплаве.

Елез је напоменуо да опасност представљају и подземне воде, о чему се, како је рекао, мора водити рачуна, истичући да се очекују падавине изнад просјека све до 13. фебруара, а и послије тога и да се тек у мају очекују суше.

“Планиране аkтивности се раде на основу прогноза и нико са сигурношћу не може да тврди о којим количинама падавина је ријеч”, додао је Елез, истичући да је сигурно да ће бити снажни вјетрови, што може изазвати и проблеме у напајању електричном енергијом као и у систему комуникација.

Елез додаје да се заједно са Хидрометеоролошким заводом праве анализе и да ће свака локална заједница свакодневно добијати информације на основу којих може да реагује.

Он је напоменуо да ће у приправности бити и деминерски тимови, истичући да се сва упутства морају поштовати да не би дошли у ситуацију да се касно реагује.

“Боље је дан раније опрему и технику евакуисати из нижих на више спратове него послије доћи у ситуацију да ствари пропадају и да се послије купују”, рекао је Елез и додао да ће представници Републичке управе цивилне заштите у Херцеговини бити неколико дана да би пратили ситуацију на терену.

Шеф Службе за интегрално управљање вода у оквиру Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/ Бошко Вујовић је, ипак, био оптимистичан, наглашавајући да ће већ од понедјељка, 2. фебруара бити направљени планови у овом систему за прихватање и евакуацију очекиваних вода.

“Почетком децембра за један дан смо имали просјечне падавине у доњем дијелу слива око 150 литара, док је доток био тридесетак, а међудоток десетак кубика, да би у периоду од 23.00 до 24.00 часа доток и међудоток био 1.030 метара кубних у секунди”, подсјетио је Вујовић, напомињући да су акумулације спремне да и сада прихвате те количине воде.

Он каже да ће се вода плански испуштати, тако да се у овом тренутку не очекују значајнији проблеми, иако је ситуација непредвидива.

Вујовић додаје да се не може са сигурношћу тврдити да ли ће најављени циклус падавина бити толики или мањи, те поручио да су ХЕТ и Електропривреда предузели све активности да се падавине прихвате и да се контролисано изврши евакуација очекиваних вода.

Душан Вујовић, представник Цивилне заштите општине Билећа, каже да ова локална заједница има план заштите и спасавања од поплава и да ће поступити по том плану.

Он је нагласио да ће Јединица за општу намјену Цивилне заштите бити у приправности да, уколико буде потребно, становништво са кризних подручја буде евакуисано.

“Надамо се да неће доћи до исељавања, али ћемо, за сваки случај, упозорити становништво на плавним подручјима, које је претрпјело велике штете од поплава 2010. године, да буде спремно и да на вријеме реагује”, каже Вујовић.                                                                                                                  (Срна)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Подијелите вијест