Возни парк ВЈ Гацко богатији за још једно возило – набављен и уређај за извлачење дима

Набавком теренског ватрогасног возила лада „Нива“ али и уређаја за извлачење дима и гасова из затворених просторија, Територијална професионална ватрогасна јединица Гацко обогатила је како возни парк, тако и опрему и уређаје који су им неопходни приликом обављања интервенција и задатака. Укупна вриједност је 52 хиљаде марака, а новац за њихову набавку је обезбиједио Ватрогасни савез РС. И то није све. Према ријечима командира Ватрогасне једнинице Гацко, Небојше Авдаловића, у процедури је јавна набавка ватрогасне цистерне. Тиме би, како је истакао, у потпуности били спремни за предстојећу ватрогасну сезону.

“Теренско ватрогасно возило лада “Нива” стигла је прије три дана, са резервом од 250 литара и пет напртњача и много ће нам значити за интервенције на неприступачном терену гдје се јави пожар, а гдје не може прићи цистерна. Успјели смо набавити и димовук – уређај за извлачење гасова, паре и дима у затвореним просторијама. Били смо на презентацијама примјене овог уређаја и чим вријеме дозволи и сами ћемо нашим људима представити његову примјену и употребу“, рекао је Авдаловић.

У процедури је јавна набавка ватрогасне цистерне капацитета 6 хиљада литара, која би требало да стигне за предстојећу ватрогасну сезону.

“Одабран је најповољнији понуђач, рок испоруке је 6 мјесеци и плаћен је аванс од 91 хиљаду марака. Набавком цистерне максимално смо спремни што се тиче машинског парка, са четири цистерне и три возила. Оваква опремљеност је сасвим довољна за нашу ватрогасну јединицу, али настојимо да идемо даље. Направили смо захтјев за једно теренско возило “Урал” за брдовити терен, капацитета од два кубика воде”, рекао је командир Авдаловић, додајући да су са начелником општине у преговорима за изградњу ватрогасних гаража, за смјештај возила и опреме.

Авдаловић подсјећа да је на последњем засједању Скупштине општине Гацко усвојен приједлог Плана утрошка средстава по основу накнада од пожара за 2020. годину. Према овом плану, 40 хиљада марака биће утрошено за набавку 36 комплета униформи за оперативни дио ватрогасне једнинице, а на основу Правилника о униформи и функционалним ознакама ватрогасаца.

Када је у питању протекла ватрогасна сезона, забиљежен је знатно мањи број интервенција на пожарима на отвореном. Ватрогасци су већином били ангажовани на снабдијевању становништва водом за пиће. Имали су 400 таквих интервенција, од Домрка до Казанаца.

Ватрогасци подсјећају да им се телефонским позивом на број 123, можете обратити 24 сата дневно, седам дана у недјељи.

Подијелите вијест