Vlada sprema kontratužbu protiv ČEZ-a

gacko_panorama

 

Vlada RS preko austrijske advokatske kancelarije „Šonher” Arbitražnom sudu u Beču podnijeće tužbu protiv ČEZ-a, koji zahtjeva 60 miliona evra odštete zbog propale gradnje nove termoelektrane u Gacku, vrijedne 1,4 milijarde evra.

Vlada RS podnijeće Arbitražnom sudu u Beču kontratužbu protiv „Češke elektroprivrede” (ČEZ), saznaje Press RS u izvorima bliskim Vladi.

Kako saznajemo, u ime Vlade RS tužbu će podnijeti ugledna advokatska kancelarija „Šonher” iz Beča.

Dobro upućeni tvrde da su strani advokati angažovani zbog toga što Vlada, zajedno sa „Elektroprivredom RS” i Rudnikom i Termoelektranom „Gacko”, mora da pripremi jake argumente kojima će oboriti tvrdnju ČEZ-a da su za propast „posla vijeka” u Gacku, vrijednog 1,4 milijarde evra, odgovorne vlasti Srpske, EPRS i RiTE „Gacko”.

 

-Vlada RS, EPRS i RiTE “Gacko” u decembru 2006. god.su sa ČEZ-om potpisali izjavu o obnovi RiTE “Gacko” čija je snaga 300 megavata, i izgradnju novog bloka elektrane od čak 660 megavata.

-U maju 2007. utvrđen je “sporazum o provedbi” kojim su definisani koraci i rokovi izgradnje termoelektrane, što je uključivalo i formiranje zajedničkog preduzeća pod nazivom “Nove elektrane RS”

-Predstavnici malih akcionara u RiTE Gacko posle nekoliko mjeseci tužili su RiTE zato što bi vrijednost njihovih akcija bila obezvrijeđena ako bi firma izgubila status akcionarskog društva i prešla u status   društva sa ograničenom odgovornošću.

-ČEZ je u maju prošle godine podnio tužbu protiv Vlade, EPRS i RiTE “Gacko” i zatražio 60 miliona evra odštete zbog prekida posla.