Видовић у Гацку: Помоћ Владе извјесна, значајне пројекте кандидовати до августа

Влада Републике Српске ће помоћи Гацку, као и свим другим градовима и општинама, гдје ће издвојити укупно 20 милиона марака за реализацију различитих пројеката, рекла је министар финансија Зора Видовић, која је данас разговарала са начелником општине др Огњеном Милинковићем и његовим сарадницима.

Видовићева је изразила задовољство што су амбициозни планови општинског руководства које, како је рекла, Гацко може да реализује с обзиром на постојећи буџет.

Локалне заједнице, међу којима је и наша општина, до краја августа треба да се пријаве за помоћ Владе и кандидују жељене пројекте.

„Чекамо тај захтјев од општине, да видимо за шта желе да утроше средства. Помоћи ћемо у свему што будемо могли да општина Гацко има далеко виши степен развоја и да обезбиједи виши стандард становника, не само у смислу виших примања него и квалитетнијег живота и садржаја, за омладину и остале грађане“, јасна је Видовић.

Министар финансија истакла је да су значајни пројекти у пољопривреди које ће Влада у наредном периоду подржавати у Гацку.

Она је рекла да општина Гацко има доста проблема наслијеђених из претходног периода, али и да је садашње руководство општине, на челу са начелником Милинковићем, измирило значајан дио тих обавеза и да активно раде на измирењу преосталих.

Додала је да је јако добро што је у Гацку почела реализација неколико великих пројеката значајних за нашу општину.

Начелник општине Гацко министра Зору Видовић извијестио је о комплетном стању у буџету и Општини, али превасходно о покренутим и планираним пројектима. Апострофирао је изградњу зграде за младе брачне парове као пројекат који је тренутно актуелан, а у чијој реализацији очекују значајну помоћ Владе.

„Као што је министар Видовић рекла, нова администрација наслиједила је једно проблематично економско стање. Велика дуговања и обавезе, краткорочна и дугорочна и ми смо већ кренули у отплату. Међутим, без сарадње са Владом Републике Српске и са Министарством финансија  посебно, не бисмо могли да истрајемо у том пројекту до краја. Разговарали смо наравно о овим пројектима које Влада треба да финансира, да помогне инфраструктуру општина у РС. Ми ћемо ту да се базирамо на овај наш нови пројекат, изградња зграде за младе брачне парове, и то је оно што је приоритет у Гацку и заиста нас радује велики број заинтересованих. Радићемо заједно са Владом РС, то ће бити наш пројекат. Ићи ћемо тиме према Влади да добијемо средства“, поручио је начелник Милинковић.

То је један од значајнијих пројеката, додао је он, а у наредном периоду водовод и канализација, као и обилазница.

Милинковић је најавио радове на доградњи Дјечијег вртића као и уређењу градског трга.

„Оно што већ креће врло брзо то је доградња Дјечијег вртића, уређење градског трга и пијаца која нам сада мало јесте на чекању, из разлога што чекамо средства из ИПА фонда, око 200 хиљада марака. Морамо да сачекамо јесен, крај септембра и да онда видимо колико ће нам дозначити средства и да кренемо у тендер и изградњу нове пијаце“, казао је Милинковић.

Подијелите вијест