Видовдан у Придворици код Гацка

У Придворици код Гацка, једном од најстрадалнијих мјеста у Херцеговини, јуче је прослављен Видовдан – слава храма Светог Великомученика Лазара. Свету литургију служио је јеромонах тврдошки о. Порфирије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије Захумско -херцеговачке и приморске.

Након свечане литије и обреда ломљења славског колача, говорене су прикладне здравице.

И ове године, вјерници из Гацка и околине окупили су се око придворичке богомоље и поклонили сјенама страдалника овога мјеста.

Говорећи стихове посвећене Видовдану, блаженопочившег митрополита Амфилохија, свештеник Прве гатачке парохије Велимир Ковач, рекао је да на овом мјесту заиста видимо оно што на другом не бисмо видјели.

“Важно је да смо данас на окупу у слави Божијој и у спомен Светог кнеза Лазара баш овдје у Придворици, а једино оправдање да не будемо овдје било би да смо на Косову. И због тога, треба да се окупљамо и гајимо ту успомену на нашу свету земљу, на свете јунаке на челу са кнезом Лазаром овдје у Придворици, док не дође тај дан да Видовдан на Косову прославимо. Нека је сретна и благословена слава нашем игуману Василију и његовом братству, нашим сестрама монахињама хвала на лијепом појању и што су данас молитвено са нама“, рекао је Ковач, упућујући захвалност свима који су од самог почетка уградили дио себе у изградњу храма, на било који начин.

Ковач је посебно истакао подвижника Драгана Уљара, који је ставио први камен у темељ храма, и који је, како је рекао „у крвави темељ уложио своје молитве и то је био први камен на коме смо сви касније даље зидали захваљујући његовим молитвама”.

Игуман Василије Копитић подсјетио је вјернике на значај вјере која је наш духовни вид, а управо Видовдан нас опомиње на то.

„Овај дан нас опомиње свеке године којим видом гледамо и да имамо тај духовни вид који почиње вјером, који се умножава кроз остале врлине и свете тајне. Тако увећавамо тај духовни вид и видимо Бога све више. Ако гријешимо онда идемо супротно. Све мање Бога видимо и одвајамо се од њега. Услов да би имали духовни вид јесте крст, који су имали и проживјели ови наши страдалници и мученици, који су страдали зарад вјере и нису дали управо свој духовни вид, и тако су зарадали Царство небеско, баш као и цар Лазар“, казао је игуман Василије.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, присуствовао је јучерашњој литургији и поклонио се сјенама придворичких мученика.

„Налазимо се на мјесту заливеном крвљу светих српских мученика. Доласком подвижника Драгана, оца Петра и игумана Василија, у Придворици је кренуо живот пуним плућима, а ми смо сами доказ тога овако окупљени око ове светиње“, рекао је Милинковић, захваљујући се вјерницима који су помогли да светиња у Придворици живи, посебно истичући напоре и залагање Николе Носовића и Мирослава Вуковића.

Црква Светог Великомученика Лазара саграђена и први пут освјештана 1936. године, а уз помоћ Општине Гацко, бројних удружења, организација и хуманиста, обновљена је 2009. године.

Трпеза љубави уприличена је скромно, а звуцима гусала завршена је јучерашња свечаност у овом светом мјесту.

Подијелите вијест