Vatrogasci sa novom opremom čekaju ljeto

vatra

Vatrogasna jedinica Gacko, sa novom opremom i mehanizacijom, spremno čeka ljeto.

Od svog osnivanja u maju 2005 godine, gatački vatrogasci su spremni za najteže zadatke.

Jedinica broji 34 člana, koji su prošli neophodnu obuku potrebnu za brzo djelovanje. U protekloj godini jedinica je dobila i novo navalno vozilo “Kamaz“” koje je zbog velike zapremine bilo i potrebno.

Za relativno kratak period postojanja, gatački vatrogasci su za naše prilike dosta dobro opremljni, što je potvrdio i komandir Nebojša Avdalović.

“U proteklom periodu organizovali smo i veliki broj vatrogasnih vježbi gdje su prisustvovali čelnici Opštine, kao i Vatrogasnog Saveza Republike Srpske. Osnovni cilj ovih vježbi bio je da se sagleda osposobljenost i materijalno-tehnička opremljenost jedinice, te prezentacija aktuelne vatrogasne opreme koja je prisutna na tržištu.

Vatrogasci su pokazali da su odlično prošli sve obuke i da su spremni za sve vatrene nepogode.

U početku smo imali samo jedno osposobljeno vozilo i to cisternu marke “Volvo” što je ipak bilo malo za naše aktivnosti.

Pored vozila za potrebe gašenja kupili smo i impulsnu pušku koja je potrebna za gašenje požara u zatvorenim prostorijama, i prema prezentacijama pokazala se jako uspješna.

Pored puške nabavili smo i hidraulične makaze za sječenje lima pri spašavanju povrijeđenih u saobraćajnim udesima.

Jedinica boravi u Gacku i Avtovcu, i na oba lokaliteta imamo posade.

Naš objekat u Avtovcu je nedavno adaptiran i nalazi se u krugu bivše kasarne. Međutim, još uvijek se nismo tu preselili dok vojna imovina ne pređe u vlasništvo Opštine.

U Avtovcu imamo savremeni vatrogasni dom izrađen po najvišim standardima, i tu je planirano da kompletna jedinica bude smještena.

Svi vatrogasci su dobro opremljeni, i potpuno mirno čekamo ljeto.”- kaže Nebojša Avdalović, komandir vatrogasne jedinice Gacko.

Avdalović je naglasio da vatrogaci imaju punu podršku opštine Gacko.

Stanovništvo Gacka može biti mirno u slučaju eventualnih požara, jer je jedinica spremna da u svakom momentu efikasno reaguje.

Подијелите вијест