Vanredna sjednica SO-e Gacko

cekic

Danas je u sali SO-e Gacko održana druga vanredna sjednica Skupštine opštine Gacko na kojoj su se našle dvije tačke dnevnog reda i to:

-Prijedlog zaključka o prekidanju i potpunom obustavljanju minsko- eksplozivnih sredstava u pograničnom pojasu BiH sa Crnom Gorom i

-Davanje mišljenja za izgradnju i rekonstrukciju niskonaponske električne mreže u Čemerskom Osoju.

Odbornik Željko Tepavčević koji je ujedno i predsjednik savjeta Mjesne zajednice Brljevo je objasnio novonastalu situaciju u pograničnom pojasu sa Crnom Gorom usljed uništavanja naoružanja.

Zaključak o prekidanju i potpunom obustavljanju minsko eksplozivnih sredstava će biti dostavljen Predsjedniku Republike Srpske, Narodnoj skupštini RS, Vladi RS, Predsjedništvu BiH i Savjetu Ministara BiH.

U zaključku je navedeno da više od mjesec dana, u susjednoj Crnoj Gori, na lokaciji Latično u neposrednoj blizini granice BiH (1,5 km) odjekuju jake detonacije sa pomenutog lokaliteta se diže ogromni crni dim, zadržava se satima, pada po širem području Mjesne zajednice Brljevo u Republici Srpskoj.

Od detonacija podrhtava tlo i prozori na kućama, naročito u selu Kazanci.

Prema nama dostupnim informacijama radi se o uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava različitog hemijskog sastava u količinama koje podrazumijevaju dugoročnu akciju uništavanja.

Imajući u vidu neposrednu blizinu lokacije za miniranje naseljenim mjestima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i očigledne štete koju ova aktivnost nanosi građanima opštine Gacko, narod je revoltiran i postoji mogućnost incidentnih situacija u pograničnom pojasu.

Od nadležnih institucija se zahtijeva da diplomatskim putem utiču na Vladu Crne Gore da lokaciju za uništavanje minsko eksplozivnih sredstava dislocira od granice Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i da se utvrde nastale štete po narod ovog kraja.

Odbornici su jednoglasno usvojili obje tačke dnevnog reda.

Na poziv predsjednika savjeta Mjesne zajednice Brljevo-Željka Tepavčevića odbornici su nakon sjednice obišli mjesto na kome se uništava naoružanje.

 

 

Подијелите вијест