Uskoro počinje sa radom Centar za mentalno zdravlje

 

Juče je u posjeti Domu zdravlja u Gacku bio pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, dr Milan Latinović, a povodom uvida u stanje prostorija budućeg Centra za mentalno zdravlje. Dom zdravlja su posjetili i predstavnici italijanske nevladine odrganizacije “Čezvi” koja sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS vrši implementaciju projekta opremanja više Centara za mentalno zdravlje u Republici Srpskoj, čiji je finansijer italijanska vlada.

Za sada su za potrebe centra rekonstruisane prostorije površine 80m kvadratnih, izvođač radova je d.o.o. Safir Gacko.

Nevladina organizacija “Čezvi” će dostaviti medicinsku i kancelarijsku opremu u aprilu. Zvanično otvaranje planirano je za maj, tako da bi prema riječima pomoćnika ministra Latinovića polovinom godine drugi u Istočnoj Hercegovini Centar za mentalno zdravlje trebao početi sa radom.

Direktor Doma zdravlja Ratko Milinković nije krio zadovoljstvo zbog završetka građevinskih radova koji su preduslov za osnivanje pomenutog centra, istakavši da će kada u potpunosti zaživi njegov rad to biti značajan doprinos zdravstvenoj zaštiti na planu mentalnog zdravlja na ovom području.

Projekt menadzer NO “Čezvi” Robert Rosi je naglasio da je prvi dio projekta, uređenje prostora namijenjenog za potrebe centra, dobro urađen.

Trenutno u Republici Srpskoj postoji 18 Centara za mentalno zdravlje, a radi se na otvaranju 4 nova.

Ministarstvo planira u bliskoj budućnosti osnivanje kuća za zaštićeno stanovanje koje bi radi što humanijih uslova liječenja pacijenata bile blizu njihovih domova i porodica, a koje bi se oslanjale na medicinsku pomoć Centara za mentalno zdravlje, na socijalnu pomoc Centara za socijalni rad, a prostor bi obezbijedile jedinice lokalne samouprave.

 

 

Подијелите вијест