Урађено идејно рјешење Дома за смјештај старих лица

На захтјев Oпштине Гацко, у марту ове године пројектовано је идејно рјешење објекта Дом за смјештај старих лица који ће бити изграђен на подручју општине Гацко. Како стоји у документу идејног рјешења, укупна бруто површина објекта биће 910 m2, смјештајног капацитета 46 лежаја.

Према плану капиталних улагања који је пројектован за наредне три године, за ове намјене Општина Гацко ће обезбиједити средства у износу од 765.000,00 КМ.

„Идејно рјешење пројекта урађено је почетком марта и сва ситуација са пандемијом вируса корона успорила је процедуру израде даље пројектне документације. Један дио средстава за ове намјене издвојићемо из буџета општине Гацко, а један дио из кредитног задужења. О локацији разговарамо, постоје приједлози, али у наредних мјесец дана ћемо се активирати да изаберемо најпогоднију, након чега ћемо наручити и израду главног пројекта и самим тим ући у даљу процедуру“, рекао је замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић.

Спратност објекта је сутерен, приземље и један спрат. Унутрашња диспозиција је одређена као једна цјелина са три нивоа просторија и три крака, имајући у виду вишеструко стање старих лица. Укупни смјештајни капацитети према идејном пројекту ријешени су у приземљу и спрату објекта, са једнокреветним, двокреветним и трокреветним собама, док је дио ријешен са собама на истом нивоу и заједничким санитарним чворовима.

У техничком опису идејног рјешења између осталог предвиђена је рецепција са апотеком, простор за љекара, ресторан кухиња и други садржаји потребни овој популацији.

Подсјетимо, Скупштина општине Гацко на 23. редовном засједању донијела је Закључак о прихватању Студије оправданости отварања Дневног центра за стара лица или Дома за стара лица. У студији, коју је израдила радна група ЈУ Центар за социјални рад, предочени су проблеми са којима се сусрећу старе особе, те разлози који указују на потребу оснивања једне овакве установе на подручју општине Гацко.