Upozorenje građanima da ne nasjedaju na prevare putem SMS poruka

mmfuk

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane da je proteklih dana zabilježena pojava da su na mobilne telefone građana Republike Srpske počele stizati SMS poruke sa stranih telefonskih brojeva kao što je +39-32-777-281-60, odnosno sa brojeva koji pripadaju italijanskim i irskim telekom operaterima.

Poruke su promotivnog sadržaja i u njima se poručuje da je primalac tog SMS-a jedan od nekoliko srećnih dobitnika „Nokia“ nagrade, te se traži da za sve dodatne informacije  pozovu jedan britanski broj, +44-70-359-613-94. Takođe porukom je traženo da se dostave lični podaci, kako bi vas mogli kontaktirati u slučaju da se nagrada dobije. U roku od 24 časa lice koje je poslalo svoje podatke dobija na adresu svoje elektronske pošte – obavještenje da je dobilo nagradu.

 Takođe građanin koji je odgovorio na poruku dobija i još jednu elektronsku poruku u kojoj se traži da uplati novac za troškove dostave nagrade preko kompanije „CITY LINK COURIER SERVICE“.  U ovoj elektronskoj poruci se takođe napominje da je novac potrebno uplatiti u roku od maksimalno 72 časa, ali i da se nikom ne govori o nagradi.

Molimo građane da ne nasjedaju na ovakve poruke. Ove poruke su dio međunarodno poznatih prevara koje se nazivaju NIGERIJSKE PREVARE. Odvijaju se tako da kriminalci sa raznih strana svijeta šalju na adrese elektronske pošte primamljive ponude, a zauzvrat traže određenu količinu novca kako bi opravdali troškove poštarine. Nakon što građani uplate tražene svote prevaranti prestaju da se javljaju i brišu svoje tragove komunikacije.

Do utrošenog novca nije moguće doći jer je raspršen na više bankovnih računa širom svijeta, a svote najčešće nisu dovoljno velike da bi se otvorila međunarodna istraga.

Još jednom apelujemo građane da ne odgovaraju na ovakve poruke, a ukoliko su već poslali novce da odmah prijave slučaj najbližoj policijskoj stanici i ne šalju više novce osobama koje su upoznali preko interneta, a ne lično. (MUP RS)

Подијелите вијест