Ugrožena sela

brljevo

Predsjednik Mjesne zajednice Brljevo,  Željko Tepavčević rekao je da će mještani tog kraja uputiti dopis nadležnom ministarstvu i Vladi Republike Srpske, kao i načelniku opštine Gacko zbog zagađenja koje trpe od uništavanja naoružanja na planini Latično u susjednoj Crnoj Gori.

“Zahtijevamo da se na tom području odmah obustavi uništavanje naoružanja, jer su susjedni granični Kazanci i naša okolna sela, smještena u kotlini, potpuno prekrivena dimom i barutnom prašinom”  rekao je Tepavčević.

I Boško Perišić kaže da im čak i kuće podrhtavaju od detonacija i najavio da će se, ako bude trebalo, mještani iz tog područja masovno okupiti na barikadi kod Latičnog i angažovati sve nadležne organizacije za zaštitu životne sredine.

Mještani Golije najavili su da će se i danas, uprkos tome što ih je juče privodila policija, u još većem broju okupiti i ponovo postaviti barikade, kako bi spriječili uništavanje naoružanja na planini Latično.

Jedan broj mještana najavio je i tužbe protiv nadležnih i Vojske Crne Gore koja, kako su rekli, na silu prevozi naoružanje šumskim putem, koji prolazi kroz njihova imanja.

Vlasnici imanja kažu da je taj put probijen 1954. godine bez ikakve naknade mještanima, koji su njegovo korišćenje dozvolili isključivo za izvlačenje šumske građe.

Tepavčević tvrdi da najviše zagađenja trpe upravo mještani uz granicu, do kojih je svega 500 metara vazdušne linije.

Подијелите вијест