Удружење „Растимо заједно“ обиљежило Међународни дан особа са Дауновим синдромом

Међународни дан особа са Дауновим синдромом у свијету се симболично обиљежава 21. марта. Овај датум није случајно изабран као дан особа са Дауновим синдромом. Управо Даунов синдром је стање које настаје када дође до мутације на 21 пару хромозома, гдје умјесто пара (два) хромозома налазе се три хромозома. Особе са Дауновим синдромом се рађају са 47 хромозома, а типична особа са 46 хромозома. И управо тај број хромозома је оно што чини разлику.

У просторијама Центра за дјецу са посебним потребама, Удружење “Растимо заједно” је још једном обиљежило овај значајан датум за особе са инвалидитетом. Одржана је заједничка радионица са Савјетом ученика ОШ “Свети Сава”.

Гордана Кекић, предсједник Управног одбора Удружења “Растимо заједно” поздравила је прусутне и захвалила на разумијевању. Посебно захвалност је упутила психологу основне школе Маји Бештић која се заједно са Савјетом ученика радо одазива не све позиве Удружења.

Након тога је педагог Удружења “Растимо заједно”, Нада Мастиловић присутне ближе упознала са темом радионице. Објаснила да је Даунов синдром стање, а не болест. Такође, појаснила је и зашто особе са Дауновим синдромом називају и дјеца сунцокрета, а то је управо због њихове топлине, умиљатости и драгости.

Радионичарска активност је прошла планираним током. Дјеца из Савјета ученика су помогли у раду дјеци и омладини са сметњама у развоју и послали заједничку, а тако важну поруку: “Пријатељи не броје хромозоме”.

Подијелите вијест