Удружење пчелара из Гацка добитник средстава у другој фази пројекта Виа Динарика

Удружење пчелара из Гацка добитник је средстава у другој фази пројекта Виа Динарика, који се односи на подршку пчеларсту у функцији побољшања понуде домаћих производа на бијелој стази Виа Динарике.

Пројекат финансирају Агенција САД-а за међународни развој (УСАИД) и Агенција Републике Италије за развојну сарадњу (АИЦС), а који суфинансира и проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

Укупна вриједност пројекта 11.615,00 KM, од чега је учешће Удружења пчелара око 5.500,00 КМ.

Партнер на пројекту је Туристичка организација општине Гацко.

Овај пројекат подразумијева набавку пет електричних парних топионика са пресом, како би се унаприједила производње воска. Такође, предвиђена је и набавка 60 канти од инокса за славином за складиштење меда до момента продаје. 

Набавком поменуте опреме биће омогућена квалитетна обрада воска која је до сада вршена на примитиван начин, рекао је предсједник гатачког Удружења пчелара, Синиша Зиројевић.

„Набавком ових топионика биће омогућено да производимо што квалитетнији восак, да уштедимо у средствима, јер смо до сада то чинили на много дужи али и доста тежи начин и у погледу финансија. Набавком топионика олакшаћемо и пчеларима и добићемо восак који ћемо сами производити. Такође, када је у питању начин коришћења, одлучили смо да топионике распоредимо по мјесним одборима, гдје ће сваки пчелар моћи да врши топљење свога воска и пресовање, како би дошао до што бољег квалитета и да га уједно ослободимо од финансијских трошкова“, рекао је Зиројевић, истакавши да су већ добили једну траншу средстава, као и средства која су обезбијеђена уз подршку Општине, па већ могу да крену са набавком ове опреме.

Зиројевић каже да ће у наредном периоду радити на мотивисању и подизању свијести код младих када је у питању пчеларство, али и укључивању жена.

Ово је само један у низу пројеката које Удружење пчелара проводи уз подршку Општине Гацко.

Зиројевић је најавио још један пројекат који је од великог значаја, а на који ће Удружење пчелара из наше општине аплицирати. Наиме, невладина организација НОДАС у децембру ове године планира почетак пројекта „Заштитимо пчеле, спасимо екосистем” на подручју 4 општине у Босни и Херцеговини. Пројекат финансира њемачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, а имплементира локална невладина организација НОДАС Сарајево, уз подршку њемачке организације ХЕЛП, а који ће суфинансирати одабране пројектне општине и корисници.

„Општина Гацко је узета као једна од општина која би могла да учествује у том пројекту, и надам се да ћемо успјети да добијемо та средства која би значила не само за пчеларе, него за цјелокупну локалну заједницу. Ради се о износу од 80 хиљада евра, а уколико би добили та средства, могли би комплетирали све ово што смо до сада радили. Могли би да направимо објекат у нашем власништву, да урадимо линију за производњу сатних основа, затим и линију за производњу и продају наших производа. Имамо добру сарадњу са нашом Туристичком организацијом, и доста производа ћемо вјероватно преко њих пласирати, али и преко неких других ланаца продаје и промоције. То би био само један од наших планова у будућности“, казао је Зиројевић. Захвалио се начелнику општине др Огњену Милинковићу и начелнику Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Миливоју Бољановићу, који су помогли око реализације досадашњих пројектних активности.

Наредних дана очекује се и састанак са представницима поменутих организација, како би се договорили следећи кораци у вези са пројектом који је у најави.