Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Удружење гуслара „Тешан Подруговоћ“ из Гацка екипни првак РС

Милош Паровић, Марко Црногорац, Војин Тепавчевић, Никола Бошковић и Ненад Ивковић, гуслари УГиЕП „Тешан Подруговић“ из Гацка екипно су понијели титулу најбољих на 25. фестивалу гуслара Републике Српске који је протеклог викенда одржан у Чајничу. У финалном дијелу нашло се 20 гуслара међу којима је било и пет гуслара гатачког удружења, чиме се и прије почетка финала осигурало прво мјесто у екипној конкуренцији. 

Према ријечима предсједника удружења, Војина Тепавчевића, ово је до сада најбоље организовано такмичење на којем су били. „Нас осам такмичара гуслара се пријавило и пјевало на овом такмичењу, и тако представљало наше удружење. Осми пут за редом, а једанаести пут укупно од када удружење постоји, постали смо екипни прваци РС. С обзиром да код нас у РС има око 13 гусларских удружења, то значи да смо ми у односу на њих много успјешнији“, каже Тепавчевић.

Оно што слиједи је Савезни фестивал српских земаља који ће се крајем октобра одржати у Брчком, а из гатачког удружења гуслара на то такмичење пласирали су се Паровић, Црногорац и Тепавчевић.

25. фестивалу гуслара Републике Српске се одржао 18. и 19. маја, а на аудицији је учествовало 57. гуслара из 14. гусларских друштава.

Иначе, УГиЕП „Тешан Подруговић“ на Тројичинданској свечаности ће бити награђено признањем, Повељом општине Гацко, због преданог и истрајног дугогодишњег рада на очувању српске епске традиције и постигнутих резултата у раду.

 

Подијелите вијест