Удружење гуслара “Тешан Подруговоћ” из Гацка екипни првак РС

Милош Паровић, Марко Црногорац, Војин Тепавчевић, Никола Бошковић и Ненад Ивковић, гуслари УГиЕП “Тешан Подруговић” из Гацка екипно су понијели титулу најбољих на 25. фестивалу гуслара Републике Српске који је протеклог викенда одржан у Чајничу. У финалном дијелу нашло се 20 гуслара међу којима је било и пет гуслара гатачког удружења, чиме се и прије почетка финала осигурало прво мјесто у екипној конкуренцији. 

Према ријечима предсједника удружења, Војина Тепавчевића, ово је до сада најбоље организовано такмичење на којем су били. “Нас осам такмичара гуслара се пријавило и пјевало на овом такмичењу, и тако представљало наше удружење. Осми пут за редом, а једанаести пут укупно од када удружење постоји, постали смо екипни прваци РС. С обзиром да код нас у РС има око 13 гусларских удружења, то значи да смо ми у односу на њих много успјешнији”, каже Тепавчевић.

Оно што слиједи је Савезни фестивал српских земаља који ће се крајем октобра одржати у Брчком, а из гатачког удружења гуслара на то такмичење пласирали су се Паровић, Црногорац и Тепавчевић.

25. фестивалу гуслара Републике Српске се одржао 18. и 19. маја, а на аудицији је учествовало 57. гуслара из 14. гусларских друштава.

Иначе, УГиЕП “Тешан Подруговић” на Тројичинданској свечаности ће бити награђено признањем, Повељом општине Гацко, због преданог и истрајног дугогодишњег рада на очувању српске епске традиције и постигнутих резултата у раду.