УДДК Гацко: У јучерашњој акцији прикупљено рекордних 130 доза крви

Јуче је прикупљено рекордних 130 доза крви, у акцији коју је организовало Удружење Добровољних давалаца крви „Гацко“ у сарадњи са Трансфузијом крви из Фоче и Требиња. Према ријечима предсједника удружења, Мирослава Вуковића – Хрга, пријављених је било 140, њих 14 је враћено, а међу јучерашњим хуманистима било је чак око 30 жена.

“Ово је друга велика акција коју организујемо од почетка године, прва је била у априлу, и заиста се можемо похвалити бројем људи који су били са нама. Само мали број људи након љекарског прегледа је враћен. Велики је одзив чланова и оних који по први пут дарују капи које живот значе. До краја године мислим да ћемо прикупити преко 400 доза крви”, рекао је Вуковић.

Уручено је 13 књижица даваоцима који су у априли мјесецу први пут дали крв.

Током године ово удружење се ван Гацка одазове на више од 15 акција. Протеклих дана били су у Плужинама и дали 17 доза крви. Ишли су и у Нови Сад на позив Удружења Херцеговаца, гдје је од 57 доза 35 Гачана дало крв, већином чланова овог удружења. Потом су били на акцијама у Бања Луци, Требињу, Сребреници, Фочи, Вишеграду. Одакле год да добију позив, чланови овог удружења се добро организују и притекну у помоћ. И не само у случајевима даривања крви. Ту су да помогну и социјално угроженима, па се можемо присјетити акције када су обезбиједили огрев за стaрa и сoциjaлнo угрoжeнa дoмaћинствa са подручја наше општине, у сарадњи са другим удружењима.

Оно што је сигурно, и у наредном периоду настављају са акцијама добровољног давалаштва и хуманим радом, у нади да ће и други слиједити њихов примјер.

Подијелите вијест