УДДК “Гацко”: Спасавање људских живота основни циљ и у 2019. години

Удружење добровољних давалаца крви “Гацко”, крајем новембра одазвао се на још једну акцију добровољног даривања крви. На позив Удружења Херцеговаца, њих петоро посјетило је Нови Сад, а тамо им се прикључио и велики број студената њихових редовних чланова. Према ријечима предсједника УДДК Гацко, Мирослава – Хрга Вуковића, у овој акцији Гачани су даровали више од тридесет доза крви. 

“Ово је друга акција овог удружења на чији смо се позив одазвали. Код њих смо били у априлу и сад 30. новембра. Из Гацка нас је ишло пет, али смо горе имали и наше чланове који студирају и од 92 дозе које су прикупљене тај дан, 30 доза је било од људи из Гацка и то већином наших чланови који студирају и редовно су укључени у ове активности. Због факултетских обавеза, доста њих није могло учествовати у овој акцији. У акцији која је одржана у априлу, од 75 доза Гачана је било око 45”, каже Вуковић, који је на поменутој акцији драгоцјену течност даривао по 71 пут.

У току ове године УДДК “Гацко” дало је преко 450 доза крви. Због великог интересовања, умјесто двије, направили су три велике акције, у сарадњи са Трансфузијом крви из Фоче и Требиња. Учествовали су на више од 15 акција ван Гацка, укључујући Требиње, Љубиње, Билећу, Плужине. Истиче да им дружења са другим друштвима много значе, јер тако остварују контакте који онима који су у потреби могу да спасу живот.

“У случају да је то потребно, само једним позивом нашим колегама у Плужинама или неком другом сусједном граду код нас, врло брзо можемо обезбиједити потребну дозу крви”, каже Вуковић.

И у наредној години ово удружење наставља своју примарну задаћу – спасавање људских живота кроз учешће и организовање оваквих акција. Њихов календар акција већ је одређен и добро познат. У име чланова, Вуковић грађанима Гацка честита предстојеће празнике и позива све оне који до сада нису стекли храбрости, да дођу и придруже се овом удружењу и тако некоме спасу живот.

“Спасавањем туђих живота, спасавате и властити”, поручују чланови УДДК “Гацко”.