LED rasvjeta ugrađena u zgradi Opštine Gacko

Juče su završeni radovi na rekonstrukciji rasvjete hodnika na sva tri sprata u zgradi Opštine Gacko. Izvođač radova je firma Elmins doo Gacko.

Ukupna vrijednost investicije je 14.000,00 KM sa PDV.

Dosadašnja instalacija je bila u veoma lošem stanju. Većina postojećih fluorescentnih armatura je bila neispravna. Kako u većem dijelu hodnika nema dnevnog svjetla, osvijetljenost nije bila zadovoljavajuća. Izvršena je rekonstrukcija plafona radi prilagođenja novoj rasvjeti. Zamijenjeni su neispravni prekidači i oštećeni kablovi.

Prema riječima izvođača radova ugrađena je energetski efikasna LED (Light emitting diode) rasvjeta. Tip ugrađenih lampi je COB Downlight 20W i 30W sa prirodno bijelom bojom svjetlosti. LED rasvjeta je najnovija generacija rasvjetnih tijela i ima najveću energetsku efikasnost. Koeficijent iskorištenja je 95%. Životni vijek ovih lampi je preko 50000 radnih sati, što pri prosječnoj dnevnoj upotrebi iznosi oko 12 godina. Značajno je i to što nakon isteka ovog vremena ne dolazi do naglog otkaza, nego se intenzitet svjetla smanji na nivo od 85% početne vrijednosti.

LED rasvjeta je i potpuno ekološka, a prednost LED osvjetljenja je i to što je boja svjetlosti prirodna i prijatna za oči.

Osim očiglednog poboljšanja osvijetljenosti hodnika i vizuelnog efekta, postignuto je smanjenje potrošnje. Garancija na ugrađenu opremu i izvedene radove je dvije godine. Ušteda će se postići i zbog smanjenja, tj. praktično nepostojanja troškova održavanja u toku životnog vijeka lampi.

Očekuje se da u nekoliko narednih godina ovaj tip rasvjete potisne sve ostale vrste. Iako je trenutno ovo najskuplji tip rasvjete sa stanovišta početnog ulaganja, s obzirom na ogromne prednosti u odnosu na sve ostale tipove rasvjete očekuje se masovnija primjena, kao i smanjenje cijena.

Ovaj projekat je prvi primjer ugradnje ove vrste osvjetljenja u Opštini Gacko.


Led_2

Led_1