У току акција “Чеп по чеп и нечији живот постаје леп”

У организацији Дјечијег вртића Гацко, у уторак 24. септембра, покренута је акција “Чепом до осмеха”, у сарадњи са истоименим удружењем из Новог Сада. Ријеч је о хуманитарно – еколошкој акцији сакупљања пластичних чепова ради помоћи дјеци са потешкоћама у развоју, како би им се омогућило лакше функционисање у свакодневном животу.

“Удружење “Чепом до осмеха” је организација из Новог Сада, а по први пут, организовано се реализује на нашим просторима. Принцип пројекта је једноставан, а показао се као изузетно ефикасан. На овај начин желимо да оснажимо и пружимо подршку појединцима и породицама особа са потешкоћама у развоју, а истовремено одвајањем пластичних чепова унапређујемо систем одвајања чврстог отпада у Гацку”, рекла је координатор акције, Нада Јововић.

Потребно је прикупљати чврсте пластичне чепове, нпр. од млијека, јогурта, мајонеза, кечапа, фломастера, воде, лијекова који имају пластични чеп, средстава за личну и кућну хигијену (детерџенти, пасте за зубе, шампони, дезодоранси, крема за руке итд.). Сакупљени чепови се одвозе у рециклажни центар, а прикупљена средства иду у хуманитарне сврхе.

Начин провођења акције поред Дјечијег вртића представљен је и Основној школи “Свети Сава”, гдје су постављене прве двије кутије за чепове. У наредном периоду се планира поставити још кутија на другим локацијама.

“Иако смо на почетку, примијетила сам да су дјеца акцију позитивно прихватила и већ су кренули са сакупљањем првих чепова. У оквиру акције, вртић планира организовати и додатне активности са чеповима. Једна од првих активности би био “Мозаик чепова”, каже Јововић.

Организатори поручују да се акцији може придружити сваки грађанин тако што ће сакупљати пластичне чепове и доставити их у Дјечији вртић.

“Сакупљајте пластичне чепове и постаните дио тима “Чепом до осмеха”, јер на тај начин чистите вашу животну средину, мислите о екологији и рециклажи, и оно најважније, чините хумано дјело”, поручују из Дјечијег вртића Гацко.

Подијелите вијест