У сусрет прољећу: У Гацку одржано четврто пјесничко вече

На Свјетски дан поезије, а под симболичним називом “У сусрет прољећу”, у Дому културе у Гацку синоћ је приређена права пјесничка посластица за све заљубљенике у умјетност и прољеће. У организацији ЈУ “Културно-спортски центар” Гацко и СПКД „Просвјета“ Гацко, одржано је још једно пјесничко вече, које је, чини се, прерасло у традицију.

Гатачкој публици током вечери представили су се наши домаћи пјесници, већ добро познати свима, чије стихове често чујемо на локалним манифестацијама, па и оним у региону. Уживали смо у стиховима Ђорђа Дабарчића, Сретена Видаковића, Драгутина Драга Паповића, Драгице Ивановић, Јована Делића, Зорана Шупића као и пјесникиње из Невесиња, Анжелике Николине Кучинар.

На овогодишњим сусретима пјесника, свој први наступ имао је и један средњошколац, ученик гатачке Гимназије, Бојан Куљанин. Пјеснички таленат је наслиједио од свог прадједа, па се чини да је кренуо његовим стопама у свијет поезије.

Ове године, вече љубавне поезије окитили су и стихови познатог српског пјесника, Благоја Баковића. Добитник је многобројних књижевних награда и признања, а до сада је објављено преко 40 издања његових књига.  Рођен, како и сам често каже, у „цвећу ливада“, у Бојиштима код Бијелог Поља, Баковић пише од кад зна за себе, а доста његових пјесама рођено је на путу од куће до школе. Пјесме о мраву, као вјечној инспирацији, слушали смо и раније у Гацку, али, синоћ смо имали прилику да чујемо и ону другу, љубавну страну његове поезије.

Да би све било милозвучно, питко и лако, баш како то љубав у прољеће заслужује, били су задужени Андреј Шојић и Милош Милидраг, као и Бошко Тепавчевић који се публици представио изведбом домаћих шансона.