У сусрет Дану општине одржана Прва брдска трка – Гат 2022

Поводом Дана Општине Гацко и Дана устанка, Удружење ГАТ и Мјесна заједница Брљево, под покровитељством Општине Гацко, организовали су Прву брдску трку – Гат 2022.

Овај догађај привукао је пажњу не само локалних рекреативаца и мјештана, па су стазу дугу 850 метара опробали и такмичари из сусједних општина.

Идеја за организовање брдске трке уз Гат јавила се као добар начин да се промовише ово историјско мјесто и да се уједно да допринос обиљежавању Дана Општине Гацко, 6. јун, када се слави и Дан устанка на Брљеву, рекао је предсједник Удружења Гат, Саша Николић.

“Задовољни смо одзивом, како такмичара, тако и осталих посјетилаца догађаја, који су у лаганој шетњи изашли на врх Гата. Иако ниједан почетак није лак, као организатори, можемо рећи да смо задовољни постигнутим резултатима. Надамо се да су задовољни и наши такмичари и посјетиоци и да ће опет следеће године доћи да увеличају овај догађај”, рекао је Николић, додајући да ће до следеће трке настојати да доврше уређење самог врха Гата, тако да цијели догађај буде у још љепшем амбијенту.

Предсједник МЗ Брљево, Обрен Николић нада се да ће овај догађај постати традиција, и да ће окупљати све већи број људи.

“Осим тркача, окупио се и велики број људи који су дошли да пруже подршку учесницима, а то је за нас велики успјех, узимајући у обзир да овакво нешто организујемо први пут у нашој мјесној заједници. У наредном периоду, на овом мјесту планирамо постављање крста, за који је већ постављен камен темељац, а симболизоваће побједу и дан када је из куће Николића изнесен побједнички барјак. То је спасило од покоља становништво многих села Источне Херцеговине”, казао је Николић.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, дошао је на трку како би пружио подршку такмичарима и организаторима.

„Обиљежавање Дана општине Гацко ове године почињемо трком на Гат. Хвала овим дивним људима на организацији јер су уложили велики напор, али и свим такмичарима на учешћу. Овом трком ми, на још један начин, изражавамо захвалност нашим прецима који су овдје 1941. године подигли устанак. Оваквим активностима ми показујемо да слиједимо њихов примјер“, истакао је Милинковић.

Од 37 пријављених такмичара, са старта је кренуло њих 28.

Првопласирани Марко Марић из Љубиња стазу дугу 850 метара истрчао је за 6 минута и 34 секунде.

„Трка је била захтјевна, успон велики, али сам имао добар старт. Лијеп је осјећај. Увијек сам био међу првим, али нисам никад до сада побиједио“, рекао је Марић.

На другом мјесту нашао се Лука Авдаловић, а на трећем Марко Окиљевић из Гацка, који су стигли  десетак секунди касније.

Побједницима су уручене симболичне награде, свим учесницима захвалнице и мајице.

У сусрет Дану општине, у читаоници Народне библиотеке синоћ у 19 часова уприличен је разговор и предавање о Приликама и условима пред јунски устанак 1941. године.

Обиљежавање Дана општине и Дана устанка настављено је данас, од 09 часова, а програм можете прочитати ОВДЈЕ.