У славу заштитника школства: Одржана Светосавска академија

У организацији СКПД „Просвјета“ Гацко, синоћ је у сали Дома културе одржана свечана академија посвећена првом српском просветитељу и учитељу, Светом Сави. Свечаност је отворена појањем химне у изведби хора средње музичке школе из Требиња.

Да Свети Сава није значајан само за српски народ него и за читаву православну васељену, подсјетио је отац Миодраг Тодоровић из Саборног храма Св. Василија Острошког из Никшића. „Неуморно је ширио божију ријеч међу српским народом, који се стопио са његовом личношћу“, рекао је свештеник Тодоровић у својој бесједи.

На Светосавском саборовању додијељене су награде и дипломе најбољим ученицима основне и средње школе, али и њиховим наставницима и професорима, који су у прошлој школској години заузели водећа мјеста на различитим такмичењима која је организовао Просвјетно-педагошки завод и Министарство просвјете и културе РС.

Замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, уручио је општинске награде и Просвјетина признања, док је потпредсједник главног одбора Просвејете, хаџи Велемир Авдаловић, уручио књиге у издању Просвјете.

За освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из физике, награде су добили Ковачевић Стефан и наставница Пушара Светлана, док су за освојено друго мјесто из поменутог предмета на републичком и друго на регионалном, награде добили ученик Јован Гргур и професор Радомир Авдаловић.

За освојено прво мјесто из механике, на републичком такмичењу, награђен је ученик Огњен Достинић, а за освојено прво мјесто на регионалном такмичењу, из истог предмета, награђен ученик Миланко Окиљевић, као и њихова професорица Миланка Окиљевић.

Међу награђенима нашао се и ученик Урош Ристовић и професор Радомир Вучковић, за освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из географије. Ученик Урош Ристовић награђен је и за освојено прво мјесто из информатике на регионалном такмичењу, заједно са професором Срђаном Мандићем.

За освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из машинске групе предмета, награђен је ученик Милош Фржовић и професорица Вероника Миловић.

На Светосавској академији награђен је и спортски успјех фудбалске екипе и то у женском саставу. За освојено друго мјесто на републичком и прво на регионалном такмичењу, награђена је женска фудбалска екипа СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, на челу са професором Глигором Кошутићем.

Проглашени су и побједници литерараног и ликовног конкурса Просвјете на тему „Стопама Светог Саве“, а признања је уручио предсједник СПКД „Просвјета“, Радомир Вучковић.

Када су у питању литерарни радови, треће мјесто припало је Алексини Шуковић, ученици ОШ „Свети Сава“ Гацко. На другом мјесту нашао се Лука Максимовић, ученик ОШ „Цар Константин“ из Ниша, док је прво мјесто у конкуренцији литерарних радова припало ученику гатачке гимназије, Борису Вуковићу.

За најбољи ликовни рад, прву награду добила је ученица СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, Маја Скоко. Другу награду добио је основац Благоје Говедарица, а трећу Сандра Дивљан, ученица СШЦ „Перо Слијепчевић“.

У умјетничком дијелу програма учествовали су хор средње музичке школе из Требиња, основци и средњошколци Гацка као и гости из Требиња Владан Поповић и Жељко Милошевић.

Спонзори овогодишње академије били су Општина Гацко, Рудник и Термоелектрана Гацко, „Термоградинг“, „Антикорозија“ и „Културно-спортски“ центар Гацко.

Подијелите вијест