U prva tri mjeseca 2012. broj saobraćajnih nezgoda manji u odnosu na isti period prošle godine

muppph

Na području Republike Srpske u prva tri mjeseca 2012. godine dogodila se 1.781 saobraćajna nezgoda, što je za 325 ili 15,4% manje nego u istom periodu 2011. godine (2.106).

U saobraćajnim nezgodama poginulo je 25 lica, teže povrijeđeno 116, a lakše 344 lica. Broj poginulih je za šest manji (19,3%) u odnosu na prethodni period, broj teže povrijeđenih manji je za 8,6%, a broj lakše povrijeđenih  manji za 28,6%. Broj nezgoda samo sa materijalnom štetom (1.442) manji  je za 14,2%.

Podsjećamo da je MUP RS u proteklom periodu sprovodio niz akcija u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti u saobraćaju, kao što su:  akcija pojačane kontrole vozača koji upravljaju motornim vozilom pod dejstvom alokohola,  akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila,  akcija odnos pješak – vozač, a u martu ove godine, MUP  RS je u saradnji sa Ministarstvom sabraćaja i veza, Auto-moto savezom i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske zaveo preventivno represivnu akciju ”Produžite liniju života – vežite pojas” koja ima cilj  podizanja svijesti  vozača  i  putnika  u vozilima  o potrebi  korišćenja  bezbjednosnih  pojaseva  i  bezbjednosnih  sjedalica  za  djecu,  što bi doprinjelo  smanjenju  posljedica saobraćajnih nezgoda kako po vozača tako i putnike u vozilu. Ovom akcijom MUP RS želi  podstaći građane na korišćenje sigurnosnih pojaseva i na zadnjim sjedištima, a sve u cilju povećanja nivoa bezbjednosti u saobraćaju.

U cilju zadržavanja uspostavljanja pozitivnog trenda u oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici MUP-a  RS će u narednom periodu preduzimati sve zakonske mjere i radnje prema učesnicima u saobraćaju. (MUP RS)