У Галерији Дома културе отворена изложба слика Душана Симића

Протеклог викенда културна дешавања у нашој општини, обиљежила је изложба слика бањалучког сликара и зачетника групе „Четворица“, Душана Симића.

О времену када је стасавао као сликар и дјелима овог умјеткика који је стварао 50-их година прошлог вијека, отварајући изложбу, говорио је музејски савјетник Музеја Савремене умјетности Републике Српске, Никола Галић.

„Мало тога је записано о животу и раду овог умјетника, али је остало оно најважније – Симић је био покретач модерне мисли и један од зачетника модерне умјетности, па је самим тим ова изложба историјска“, истакао је Галић.

Гатачкој публици представљено је око 28 дјела овог умјетника, у техници темпере и пастела, старих више од 50 година, која представљају аутентичан пресјек његовог стваралаштва.

За све посјетиоце изложба ће биће отворена до петка, 18. јуна, у току радног времена, али и у вечерњем термину од 19-21 сат.

Организатори изложбе били су „Културно-спортски центар“ Гацко и Музеј савремен умјетности Републике Српске.

Душан Симић је рођен 1. септембра 1930. године у Бања Луци.

Завршио је сликарство на бањалучкој Вишој педагошкој школи 1953. године. Симић био је и духовни вођа групе ”Четворица”, која се први пут представила Бања Луци изложбом у Дому културе 1955. године. Појава групе ”Четворица” и њихова изложба били су најзначајнији догађај у ликовној умјетности БиХ тог доба.

Друштво ликовних умјетника Бања Луке установило је 1979. године награду ”Душан Симић”, која је додјељивана ”за унапређивање ликовног стваралаштва”. Симић је преминуо у Бања Луци 12. новембра 1961. године.

Подијелите вијест