У Гацку представљена књига „Невесињска бригада у рату 1992 -1995. године“

У организацији СПКД „Просвјета“ и Борачке организације Гацко, у Дому културе у Гацку синоћ је представљена књига „Невесињска бригада у рату 1992 -1995. године“, аутора Зорана Јањића, пуковника у пензији и начелника штаба Невесињске бригаде. 

Присјећајући се ратних дешавања и заједничких акција бораца из Гацка и Невесиња, у име Гатачке бригаде и Борачке организације општине Гацко, присутнима се обратио Синиша Бољановић. „Стварајући ову књигу, пуковник Јањић помиње све старјешине, команданте, командире, борце и свједочи о ономе што се десило, па наша дјеца неће учити неистиниту и искривљену историју“, каже Јањић.

Аутор књиге, Зоран Јањић, пуковник у пензији и активни учесник догађаја о којима пише, истиче да је желио да на једном мјесту обједини сва дешавања и сачува од заборава борбу за одбрану Херцеговине и стварање Српске. Како каже, у књизи су приказани примјери за углед, храброст, чојство, јунаштво, доброчинство, виспреност бораца и сналажење у тешким ситуацијама команданата али и понашања која не служе на углед као што су издаја, дефетизам, кукавичлук. 

О књизи су говорили и Зоран Пејановић, један од команданата Херцеговачког корпуса и Миленко Авдаловић, учесник, свједок и новинар Радио Невесиња током ратних дешавања.

Током вечери, народни гуслар Никола Бошковић, гуслама је све присјетио на једну од пјесама о чувеним биткама Невесињске бираде. Књигу су на поклон добили припадници породица погинулих бораца, који су своје животе уткали у темеље Републике Српске.

Подијелите вијест