У Гацку представљена књига “Културно памћење тршћанских Срба”

У организацији СПКД “Просвјета” Гацко, синоћ је у парохијском дому представљена књига “Културно памћење тршћанских Срба”, др Миле Михајловић. Књига је једна научна студија која кроз теоријски и емпиријски преглед дефинише два појма, културно памћење и националну културу у дијаспори. Аутор говори о Србима који су се кроз историју дугу три стотине година, јасно идентификовали у италијанско друштво својим националним обиљежјима. 

“Они су били људи изузетне храбрости и бескрајне способности. Њихове трговачке и пословне мреже покривале су читаву Европу. Сви су били високи професионалци, поморци, трговци, били су визионари, људи који су креирали свијет, али истовремено и људи који су креирали национални идентитет Срба и Србије”, каже Михајловић.

И међу Карађорђевим устаницима били су и тршћански Срби, којих иначе у Трсту никад није било више од 500 душа, а опет и у тако малом броју чинили су велика дјела. “Незаобилазна је личност Јове Куртовића, човјека који је први у свијету успоставио прву редовну поморску линију између Европе и Америке, затим личност Јована Милетића који је дао велику донацију тестаментом 1787. године којом је омогућено отварање прве српске школе у Трсту. Тај његов гест је потакао талас сличних донација у свим крајевима у којима су Срби живјели. У књизи помињем и браћу Теодоровић или данас Тодоровић, поријеклом из Гацка, којима Павле Соларић посвећује своју најзначајнију књигу српског просветитељства у то вријеме. Затим, и породице Николић, као осниваче првог италијанског љекарског друштва”, истиче Михајловић.

Крајњи друштвени циљ књиге је да на основу резултата анализе тровјековног српског трајања и српске традиције у Трсту, понуди приједлог новог јединственог и софистицираног модела управљања тим огромним националним благом у иностранству.

“Бескрајна прича о Србима у Трсту, а једина трагедија је што њихових потомака више нема, али њихова дјела и даље трају и уграђена су у културу свих нас”, закључује аутор.

Др Мила Михајловић је историчар, преводилац и новинар РАИ ТВ, на којој води и уређује емисије на српском језику. Рођена је у Зрењанину. Члан је разних удружења и добитник многобројних награда, а свој живот је посветила култури, умјетности и историји.

Након Гацка, књига ће бити представљена данас у Мостару, потом у Требињу, а 23. и 24. априла у Котору и Херцег Новом.

 

Подијелите вијест