У Гацку представљен Зборник радова са 15. Ћоровићевих сусрета и Научног скупа историчара

У организацији СПКД “Просвјета”, у Парохијском дому у Гацку представљен је Зборник радова са 15. Ћоровићевих сусрета и Научног скупа историчара, који је приређен поводом сто година од Првог свјетског рата и Сарајевског атентата.

По одлуци Савјета Ћоровићевих сусрета у Београду, Зборник су припремили академик проф. др Војислав Максимовић и др Драга Мастиловић. Мастиловић је гатачкој публици представио садржај и вриједност Зборника, који је сачињен од низа тема које су биле актуелне на 15. Ћоровићевим сусретима, у којима су покушали да освијетле догађаје од прије једног вијека који су били увод Сарајевском атентату и Првом свјетском рату.

Зборник је подијељен на два дијела: историјски и књижевно историјски. У њему је направљен осврт из више углова, како на Сарајевски атентат тако и о његовим одјецима у штампи, о Младој Босни и др.

Мастиловић се највише осврнуо на тему која је посебно актуелна последњих мјесеци, а која се тиче савремених покушаја ревизије историје Сарајевског атентата, Сарајевског атентата и идеала Младе Босне, а који, на жалост, имају подршку историографа са запада. „Ми историчари немамо право никоме да судимо. Наше је да покушамо утврдити истините узроке и слијед догађаја из периода Првог свјетског рата,“ рекао је Мастиловић.

Већи број радова у Зборнику говори о Младој Босни и Младобосанцима, међу којима је и рад Драге Мастиловића – „Између српства и Југословенства“.  Мастиловић је током свог осврта на садржај зборника, посветио велику пажњу говорећи управо о идеолошким лутањима младобосанске генерације, које су се кретале између дијаметрално супротних погледа двојице главних идеолога, Владимира Гаћиновића и Димитрија Митриновића.

Зборник заокружује рад Милене Максимовић, “Сарајевски атентат и Млада Босна у свјетлу библиографских података”.

На крају вечери, пјесник Јован Делић, говорио је стихове пјесме “Гаврило”, која је објављена у поменутом Зборнику.

Објављивање Зборника помогли су СО Гацко, Р и  ТЕ Гацко, Министарство науке и технологије РС, Канцеларија Владе Републике Србије за сарадњу са Србима у региону и предузеће “Антикорозија” Гацко.

Штампан у 300 примјерака које је објавило издвачко предузеће “Филип Вишњић” из Београда.

Подијелите вијест