У Гацку отворени Дани народног стваралаштва и гастрономије

Дани народног стваралаштва и гастрономије на платоу испред храма Свете Тројице, окупили су око 30 излагача из околних општина и градова, али и сусједне Црне Горе.

У оквиру манифестације „Културно – спортско љето Гацко 2021“, данас се промовишу традиционални херцеговачки производи, рекла је Јелица Ковачевић, директор Туристичке организације, која је домаћин и организатор данашње манифестације. Осврнула се на традиционалну манифестацију “Дани Кошуте”, која због пандемије вируса Корона није организована већ двије године.

„Одлучили смо да тај изложбени дио уклопимо у Дане народног стваралаштва и гастрономије, да наставимо традицију, а идуће године, ако прилике дозволе, наставићемо и са Данима Кошуте, али и са овом манифестацијом, да постане традиција. Одазив је добар, а и сама посјета. Овдје имамо различите производе, од рукотворина, сувенира, предмета заборављених заната. Имамо и гастрономску понуду – сир, кајмак, мед и производе од меда, али имамо и препарате органског поријекла на бази љековитог биља, козметичке препарате“, казала је Ковачевић.

Начелник општине др Огњен Милинковић, рекао је да је ово прилика да се унаприједи привредна и туристичка понуда општине, и подсјетио на “Културно – спортско љето Гацко 2021”, манифестацију у оквиру које се организује и данашња понуда.

„Први пут организујемо манифестацију културно – спортског и промотивног типа, која ће трајати све до 19. августа, и већ је у пуном јеку. Синоћ смо имали занимљив квиз знања на отвореном, хуманитарног карактера, данас ово, а потом сутра дружење уз прву котлићијаду. Већ је реализовано низ манифестација и настављамо у овом правцу, да све ово пређе у традицију и да имамо добру и богату понуду за домаће становништво и али туристе“, рекао је Милинковић, који је потом и обишао све излагаче али и пробао неке од понуђених производа.

А штандови и понуда су разноврсни, од производа ручне радиности, до традиционалног гатачког сира и кајмака. Посјетиоци и случајни пролазници могли су дегустирати и на крају и купити производе који су били једнако доступни свима.

Већина излагача је већ од раније редован учесник традиционалних Дана Кошуте, па смо данас могли да се дружимо са представницима Дјеце са посебним потребама „Растимо заједно“, али и са госпођом Јасном Бјелогрлић која се бави ручном производњом накита. Међу учесницима, домаћин манифестације је припремио свој штанд са промотивним материјалом и сувенирима везаним за Гацко.

Поред наших домаћих излагача из Гацка, данас је на платоу био и Божо Влачић из Требиња, који је изложио производе од смокве са свог имања. Производњом и прерадом смокве бави се већ 12 година, и тврди да је смоква једна од најздравијих воћки јер се не третира.

Препарате од свјеже смокве, слатки пекмези, слатки џемови, чај од листа смокве који је добар за дијабетичаре, само су неки од производа које је Божо данас имао у својој понуди. Његов штанд украшен је и многобројним признањима, али и фотографијом са првог сајма који се ранијих година организовао у Гацку.

Кооперанти Херцеговачке куће из Требиња, Весна и Жељко Рашевић, први пут су у Гацку на оваквој манифестацији. Посебно издвајају ловачку салату, сируп од црне мурве и купину. Разне комбинације воћних сирупа, ликера и џемова, тинктура код њих били су доступни за све.

На штанду Рада Радовановића из Невесиња, посјетиоци су могли пронаћи мед, матичну млијеч и али и друге производе, а производњом меда се бави 40 година. Редовни је учесник оваквих манифестација и годинама уназад долази у Гацко.

Милуша Цица Жугић, директорица Удружења за помоћ лицима ометених у психофизичком развоју из Никшића, са својим штићеницама представила је шта дјеца са инвалидитетом раде и како доприносе. Жугић каже да су традиционално у Гацку, а за домаћине имају само ријечи хвале.  

Подсјећамо, данашња манифестација свечано је отворена синоћ у Парохијском дому, промоцијом збирке поезије “Тачка на љубичасту”, пјесникиње Драгице Ивановић.

Гатачка котлићијада је на програму сутра, на локацији Кошуте. Пријавило се 27 екипа из Миљевине, Љубиња, Невесиња, Билеће и наравно Гацка. Организатори очекују добро дружење, а сутра ћемо се увјерити и фотографијом забиљежити спретност и кулинарске способности пријављених такмичара.