У Гацку отворена изложба слика “Белези великих злочина”

У галерији Дома културе у Гацку, синоћ је отворена изложба слика “Белези великих злочина” аутора Вељка Ђурића – Мишина, директора Музеја жртава геноцида из Београда. На око двадесетак слика познатих српских умјетника, приказане су велике трагедије српског народа током 20. вијека.

Изложбу је отворила директор “Културно – спортског центра” Гацко, Анђелка Бољановић.

Дејан Бодирога, предсједник Удружење ветерана трећег одреда специјалне бригаде полиције, као један од организатора, објашњава да је изложба до сада обишла већину мјеста из којих су били припадници њиховог одреда за вријеме рата.

“Основни циљ изложбе је да гајимо једну културу сјећања, а посебно како би млађе генерације видјеле зашто је деведесетих година народ Херцеговине узео оружје у руке и зашто се борио, како се не би десило поновно страдање”, каже Бодирога.

Идеја да се једна оваква изложба организује широм Херцеговине проистекла је заједно и са Удружењем дјеце погинулих бораца „Насљеђе“. Представник овог удружења, Саша Пешикан, као главни проблем нашег народа види у томе што лако заборављамо своје хероје али и злочине који су нам се десили. Због тога је ова изложба ту, како каже, да подсјети и опомене на догађаје који се не смију заборавити нити поновити.

Поред слике „Јасеновац“, чувеног сликара Милића од Мачве, која представља страдање Срба у усташкој НДХ, посјетиоци су синоћ могли да виде и дјела других сликара као што су Зоран Туркан, Весна Тартар, Јован Солдатовић, Драган Ристић.

Организатори изложбе били су Удружење ветерана трећег одреда специјалне бригаде полиције – Херцеговина, Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ и Музеј жртава геноцида, у сарадњи са „Културно – спортским центром“ Гацко.

Изложба је до сада била отворена у Требињу, Невесињу и Берковићима. У плану је и изложба у Билећи, а до тада, ова поставка у Гацку остаје отворена наредних петнаест дана.