У Гацку отворен Локални волонтерски сервис

Волонтирање као добровољан вид пружања помоћи другоме, а без личне користи у виду новчане надокнаде, већ дуго постоји међу људима. Већ дужи низ година, општинска организација Црвеног крста, која свој већи дио програмских активности заснива на ангажовању волонтера, прихватила је и улогу волонтерског сервиса у нашој локалној заједници, који је са радом почео протекле седмице.

Овај сервис представља мјесто гдје сви заинтересовани појединци могу доћи и пријавити се за волонтирање у јавној институцији или невладиној организацији, која треба волонтере на одређеној активности, а у складу са интересовањем волонтера. Бави се и промоцијом волонтеризма као једног од начина на који се могу унаприједити и развијати заједница и друштво.

„Закон је волонтерске сервисе дефинисао као структуре које би требале имати улогу информисања и повезиваања заинтересованих грађана за волонтирање са адекватним и одговарајућим волонтерским активностима, односно организаторима волонтирања.“, рекао је предсједник ОО Црвеног крста, Бранислав Арнаутовић.

У РС ће се у наредном периоду оформити Мрежа волонтерских сервиса РС, вођена од Волонтерског центра РС, која ће имати улогу дефинисања јасних стандарда и улога које свако непрофитно лице треба да задовољи у циљу обављања послова волонтерског сервиса. Такође, једна од веома битних улога Волонтерског центра РС, ће бити развој и подршка постојећим и новим волонтерским сервисима, њихова координација и умрежавање, те праћење ефективности волонтерског сервиса понаособ.

Локални волонтерски сервис у Гацку је један од 35 у БиХ и један од 19 у РС.

Подијелите вијест