У Гацку одржана Свечана академија поводом Дана Републике Српске

Синоћ је у Дому културе у Гацку одржана Свечана академија поводом 9. jануара – Дана Републике Српске.

О Републици Српској и убијеђености на право на прославу, упркос томе што то многи оспоравају говорио је начелник општине Гацко, Милан Радмиловић.

„Ова генерација Срба те 1992. на рушевинама бивше Југославије, по принципу морања и по капацитету великих људи на челу са Радованом Караџићем масовно се дигла на устанак и његови лидери су на данашњи дан прије 26 година формирали државу Српског народа у Босни и Херцеговини. Ми потпуно здружени, онолико колико нас има, овај празник у срцу носимо као свој јер су тада те генерације први пут послије много вијекова западно од Дрине направиле Републику Српску“, истакао је Радмиловић.

Поручио је да је до нас самих и ни до кога другог колико дуго ће Република Српска трајати.

„Задњих година, мислим да нисмо на добром путу и мислим да смо подијељени као некад, а 90-их година били смо јединствени. Република Српска са својим капацитетима има карактер и има трајност да претраје генерацију која је направила и да пренесемо и дамо у руке генерацијама које нас настављају, гдје ће та Република расти и цвјетати“, рекао је Радмиловић.

О моментима из историје, датумима и догађајима који су кључни за Српски народ говорио је професор историје, Милан Никчевић.

„На данашњи дан 1992. у јеку једног страшног рата рођена је Република Српска. Данас и сутра у овом 21. вијеку елите које предводе Републику Српску морају да се изборе са низом проблема, од економских до демографских. Да у Републици Српској школе и цркве буду пуне, а институције оздрављене и ојачане. Морамо да постанемо свјесни да нас ништа не спречава да се међусoбно, посебно на културном и духовном плану, повезујемо у чврст и нераскидив савез „бестјелесним“ силама, како је у вријеме аустроугарске анексије Босне и Херцеговине говорио историчар и државник Стојан Новаковић. Шта је нама дакле, 9. јануар – Дан Републике Српске? Позив на свједочанство о роду и језику. И упамтимо сви, за овај наш комфор и слободу, за ово што имамо, живот је дало преко двадесет хиљада најбољих Срба. Нека нам је то свима на уму, свима редом“, истакао је Никчевић.

У току вечери, публици су се представили полазници дјечијег вртића, сестре Бојана и Јована Радмиловић, гуслар Радан Бјелоглав, као и Културно – умјетничка друштва „Зеленгора“ и „Сава Владиславић“.

Академији су присуствовали представници локалне власти; начелник општине Гацко Милан Радмиловић, замјеник начелника Радоица Антуновић, предсједник СО Гацко Јован Ковачевић, одборници СО Гацко, директори јавних установа и многобројни грађани.

Дан Републике је свечано обиљежен у свим општинама и градовима Републике Српске.

 

 

Подијелите вијест