У Гацку одржан састанак поводом рјешавања питања граничних прелаза Равно и Крстац

Начелник општине Гацко др Огњен Милинковић са сарадницима, данас је одржао састанак коме су присуствовали министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад Нешић, предсједник општине Плужине Слободан Делић и градоначелник Никшића Марко Ковачевић.

Повод састанка је иницијатива начелника општине Гацко да Крстац (прелаз Гацко – Никшић) постане међународни гранични прелаз, а Равно (Гацко – Плужине) малогранични.

Начелник Милинковић је потврдио да су донесени закључци и постигнут договор о покретању процедуре према надлежним институцијама БиХ, Републике Српске и Црне Горе како би дошли до конкретног рјешења проблема.

“Неракидиве су привредне, родбинске и политичке везе овог дијела Херцеговине и Црне Горе. Хвала министру што је на мој први позив одреаговао и дошао упркос бројним обавезама, а све у циљу што бржег и ефикаснијег рјешења проблема.

Према ријечима министра Нешића, Министарство безједности ће у складу са својим надлежностима контактирати друга ресорна министарства која имају надлежности над граничним прелазима како би заједно предузели потребне радње.

„Битно је да постоји интерес са обје стране и вјерујем да ћемо наћи начин да олакшамо лакши транспорт људи и роба. Урадићу све што је у мојој могућности да испунимо захтјеве начелника и градоначелника Никшића, Гацка и Плужина“, закључио је Нешић.

Предсједник општине Плужине Слободан Делић изразио  је очекивање да ће власт у Црној Гори бити отворена за решавање проблема који постоји дуги низ година.

„Направљен је значајан корак ка рјешавању препрека које оптерећују становништво општина Плужине и Гацко. Држава смо која тежи уласку у Европску Унију и брисању граница, тако да мислим да један гранични прелаз који 30 километара удаљава двије општине неће бити споран“, истакао је Делић.

Градоначелник Никшића Марко Ковачевић захвалио се начелнику Милинковићу на организацији састанка и министру Нешићу на пруженој подршци.

„Ради се о важном питању за становништво које живи у пограничном појасу. Министар је изашао у сусрет захтјевима начелника Гацка, а и ми очекујемо да ће органи државе Црне Горе изаћи у сусрет нама као начелницима општина у Црној Гори како би ријешили проблем за народ који у том крају живи“, рекао је градоначелник Никшића.

У наредном периоду радиће се на реализацији постигнутих договора, а поновни састанак договорен је за мјесец дана.

Подијелите вијест