У Гацку одабрано пет најбољих ИМПАКТ пословних идеја

Као резултат сарадње Инвестицијске фондације ИМПАКТ и Општине Гацко, данас је након једномјесечне едукације изабрано пет најбољих бизнис идеја, у оквиру првог инкубатора пословних идеја који се реализовао у нашој општини.

Током обуке, полазници су развили идеју у пословни модел, с плановима и финансијским пројекцијама, које су на данашњем догађају представили стручној комисији. Њиховом одлуком, побједници инкубатора добили су прилику за бесповратну финансијску подршку у износу од 5.000,00 КМ али и менторску подршку коју ће имати током развијања својих бизниса.

Приликом додјеле диплома, директор Инвестицијске фондације Импакт, Сенаид Ђозо, истакао је да су оцјене кандидата у Гацку далеко изнад просјека овогодишњег инкубатора. Захвалницу је уручио начелнику општине Гацко др Огњену Милинковићу и координатору пројекта испред Општине, Зорици Рајковић, у знак захвалности за успјешну овогодишњу сарадњу, са жељом да се она настави.

Прворангирана, која је већ током едукације побрала све симпатије, била је Далиборка Грчић, која је представила Фарму крава „Грчић“. Други је био Радоица Антуновић – Центар за учење и едукацију “Научионица”, трећа је била Новка Тешевић – Кројачка радња “Тешевић”, а њу су слиједили Драгутин Црногорац – Фарма Крава „Дулићи“ и Слободан Гутовић – Салон за масажу и његу тијела „Физио Центар Гацко“.

“Јако сам задовољна приликом да стекнем нова искуства и знања која до сада нисам имала, а која ће допринијети развоју моје производње. До сада смо много средстава и труда уложили у фарму. За модернизацију наше фарме потребна нам је музилица за мужу крава, а у производњи млијечних производа неопходан нам је дупликатор за млијеко како би нам олакшао процес производње. Наравно, драго ми је да је моја бизнис идеја препозната као одржива и квалитетна, и то мом домаћинству даје додатни вјетар у леђа да модернизујемо и олакшамо наш рад” – казала је Далиборка, која је дио својих производа од млијека и млијечних прерађевина представила на данашњој презентацији.

Изражавајући спремност Општинске управе за све видове помоћи, награђене бизнис идеје похвалио је и начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић.

„Имате врло добре бизнис планове, који захваљујући овогодишњем инкубатору који смо заједно реализовали, могу прерасти у нешто озбиљно и велико, што је јако важно за развој цјелокупне локалне заједнице. Општина је ту и у наредном периоду да подржи овакве пројекте, а у наредној години планираћемо и одређена властита средства. Надам се да ћемо сарађивати“– казао је Милинковић.

Инвестицијска фондација Импакт кроз рад инкубатора настоји пружити интегрални програм подршке новооснованим и постојећим предузећима да покрену и убрзају свој развој, нудећи приступ циљаним ресурсима и услугама. Главни циљ је стварање успјешних нових послова, оних који ће након изласка из инкубатора бити финансијски самоодрживи.

Финансијска средства су можда први разлог учешћа на инкубатору, али основни кључ је у вјештинама које су учесници стекли током једномјесечне едукације, казао је Сенаид Ђозо, директор Инвестицијске фондације Импакт.

„Општина Гацко, са којом први пут сарађујемо на овоме програму, показала се као одличан партнер за ову врсту подршке привреди, јер само на овај начин можемо потакнути и побољшати пословне процесе и охрабрити људе да самостално крену предузетничким путем. Од 15 пријављених, остали су најбољи, као што је и жири оцијенио. Новчана средства јесу важна, али ипак сви су брзо схватили да су још важније вјештине које су стекли током обуке“ – изјавио је Ђозо.

Пројекат, који се реализује уз подршку Владе Швајцарске, током 2018 – 2021. године у сарадњи са 55 локалних заједница у БиХ реализовао је ИМПАКТ инкубатор пословних идеја, кроз који је подржано оснивање преко 250 нових пословних подухвата широм БиХ.