У Гацку обиљежен Међународни дан ватрогасаца

Данас се обиљежава Међународни дан ватрогасаца.

Тим поводом, припадници Територијално ватрогасно спасилачке јединице Гацко, на платоу Основне школе одржали су презентацију за ученике трећег и четвртог разреда, гдје су их упознали са ватрогасном опремом и ризицима које посао ватрогасца носи.

Старјешина Алекса Вучковић, каже да први пут од оснивања на овакав начин обиљежавају 4. мај, те да су дјеца са великим занимањем пратила једночасовно предавање.

„Ми смо данас заједно са представницима ОШ „Свети Сава“ договорили да први пут организујемо једну показну вјежбу и презентацију за млађе основце, гдје смо им покушали дјелимично показати дио опреме и све оно чиме се сусрећу ватрогасци, шта је све наш посао и како се постаје ватрогасац. Ово је, надам се, само почетак и ми ћемо у што скорије вријеме, а иницирани овом идејом, урадити једну тактичко показну вјежбу за све ученике ове школе, а онда вјероватно и средњошколце“, казао је Вучковић.

Припадник ове јединице, Далибор Шушић, истакао је значај овога дана, додајући да данас ватрогасци у Гацку раде у много бољим условима.

„Услови су доста бољи него на почетку рада, располажемо доста завидном опремом и возилима. Увијек наравно треба више, али вјерујемо да ћемо у наредном периоду рјешавати све потребе“, рекао је Шушић.

Локална власт у Гацку има више слуха за позив и потребе припадника ватрогасне јединице, каже Вучковић, истичући да то, генерално, на нивоу БиХ није случај. Овај дан, након шест година, обиљежавају у новим униформама, уз обећање да ће њихова возила наредну зиму дочекати у затвореном простору и ватрогасним гаражама.

„Имамо обећање од стране општине када је у питању изградња Ватрогасног дома. Пројекат је спреман и одобрен је дио средстава у те сврхе за прву фазу изградњу ватрогасне гараже и надамо се да ће наредну зиму наша возила дочекати у затвореном простору. Имамо и редовна примања, па бих похвалио ново руководство општине и у том смислу“, казао је он, додајући да током маја очекују један дио опреме и од Републичке управе цивилне заштите, која ће бити намијењена за пожаре на отвореном, као и интервенције.

Један од циљева у наредном периоду је одлазак на обуку, гдје би употпунили своје досадашње знање и стекли лиценцу за управљањем чамцем, али и да се неколико припадника ватрогасне јединице оспособи и за интервенције под водом.

Посао ватрогасца је опасан и захтјеван, али надасве хуман и пожртвован. Осим што често одлазе у испомоћ колегама у сусједним општинама, ови људи су и велики хуманисти и добровољни даваоци крви, а током празника не заборављају ни оне најстарије, када их посјете и уруче симболична средства која самостално обезбиједе.

Уз наду да ће овај дан провести мирно и без интервенција, подсјећају да су позивом на број 123 током 24 часа доступни за све грађане Гацка.

Подијелите вијест