У Гацку обиљежен Дан бораца и Дан Борачке организације Републике Српске

Данас је у Гацку обиљежен Трифундан – Дан бораца и Дан Борачке организације Републике Српске.

Обиљежавање је почело јутрос у 9 часова, гдје је у храму Свете Тројице служен парастос за погинуле, нестале и умрле борце Војске Републике Српске.

Уприличена је и посјета спомен соби гдје су запаљене свијеће, а затим су положени вијенци на централно спомен обиљежје „Круна гатачким јунацима“. Вијенце су положили представници Борачке организације, представници Општине Гацко и Рудника и Термоелектране Гацко.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић честитао је празник свим борцима и изразио захвалност за све оно што је Војска Републике Српске учинила за наш народ. Посебно је истакао захвалност Гатачкој бригади која је стижући на најугроженија подручја била ударна песница војног заокруживања и одбране Републике Српске.

Предсједник предсједништва Борачке организације општине Гацко, Славко Атељевић, истакао је да је у одбрамбено отаџбинском рату 1992-1995. било је ангажовано 215.671 припадника ВРС, а њих 23.184 положили су животе за Републику Српску.

„Овај дан је посвећен борцима и комплетној борби Срба кроз историју за очување своје вјере, слободе и опстанка на просторима гдје живе вијековима. Данас одајемо пошту свим Српским борцима који су у прошлом рату положили своје животе за слободу коју данас уживамо. Слогом, храброшћу, а посебно јединством створили смо Републику Српску, а наша је обавеза да чувамо оно што су наши храбри борци бранили и одбранили“, рекао је Атељевић.

Обиљежавању Трифундана присуствовали су представници Борачке организације из Гацка, представници Општине Гацко, РиТЕ Гацко, чланови породица погинулих бораца, ратни војни инвалиди, демобилисани борци Одбрамбено-отаџбинског рата РС, као и грађани општине.

Подијелите вијест