У Гацку и Билећи почела тродневна културна манифестација „Ћоровићеви сусрети“

Одржавањем свечане академије у Дому културе у Гацку, синоћ је почела традиционална културна манифестација “Ћоровићеви сусрети”, седамнаести по реду. Ријечи добродошлице упутио је предсједник СПКД “Просвјета” Радомир Вучковић, а научни скуп свечано је отворио начелник општине Гацко, Милан Радмиловић.

Учеснике научног скупа поздравио је проректор за истраживање, науку, развој и инвестиције Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стеван Трбојевић. Проф. Трбојевић је отворио и изложбу слика Биљане Ристић на тему „Хероји Херцеговине“ 140 године од Невесињске пушке 1875-2015, која је претходила академији.

Награда “Владимир Ћоровић” за најбоље историографско дјело, додијељена је проф. др Радивоју Радићу, професору Универзитета у Београду, за књигу “Друго лице Византије”.

Награда за животно дјело постхумно је додјељена академику проф. др Милораду Екмечићу. Доц. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву говорио је о лику и дјелу академика Екмечића.

Тема овогодишњег Округлог стола „Српска проза данас“ у Билећи је књижевно дјело Мира Вуксановића, а у Гацку своје реферате на тему „Херцеговачки устанак и велика Источна криза“ изложиће велики број еминентних историчара из земље и иностранства.

Организатор 17. Ћоровићевих сусрета  је СПКД “Просвјета”, док су покровитељи општине Гацко и Билећа, као и Министарство науке и технологије Републике Српске.

Подијелите вијест