У Дому Војске Србије одржано осмо Гатачко сијело

Химном “Боже правде” у извођењу пјевачке групе “Родослов” започео је програм осмог Гатачког сијела које је 3.2.2018. године одржан у препуној сали ресторана Дома Војске у Београду. Свештеник Лазар Манигода, благословећи овај скуп, носталгично се присјетио времена када је служио у Гацку. Животни пут га је из Храма Свете Тројице у Гацку довео у истоимени саборни храм у Земуну.

„Дај Господе да се дуго састајемо у љубави, у вјери, у нади васкрсења да никад не паднемо и да имамо љубав да корачамо Христовим путем спасења“ – поручио је свештеник Лазар Манигода.

Након тога скупу се обратио дугогодишњи предсједник Клуба Гачана у Београду Светозар Црногорац који је истакао да је веома срећан што је Клуб Гачана финансијски помогао црквену општину Гацко за обнову мученичке Придворице.

„Морамо даље радити на томе да се у ово село, које је један од симбола српског страдања, врати живот“ – рекао је Црногорац и изразио наду да ће Влада Републике Српске заштитити Придворицу као спомен подручје и прогласити је меморијалним центром.

„Веома сам срећан што смо осам мјесеци били у болници уз једну бебу која је на задовољство њених родитеља и нас спашена и вратила се здрава у Гацко“ – поручио је Црногорац који је и ове вечери све окупљене позвао да помогну обољелој суграђанки Јелени Ђуровић за лијечење у иностранству.

Уз најбоље жеље присутним гостима Црногорац се јавно захвалио и својим сарадницима Бобану Драшковићу и Трифку Вуци који су, по његовим ријечима, поднијели највећи терет око организације овог скупа.

Колико је Придворица важна у свакодневном животу Гацка истакао је замјеник начелника Радоица Антуновић.

„Када смо прије неколико година бирали трајно рјешење водоснабдјевања Гацка, између више пројеката, због свог историјског и стратешког значаја изабрали смо управо Придворицу. Ове године, ако Бог да, кренуће тај пројекат“, рекао је Антуновић и најавио да се у Гацку планира изградња спортске дворане. На тај начин створили би се услови да се европске утакмице играју на домаћем терену, а бољи услови били би добар замајац и за још боље резултате у домаћим такмичењима.

„Центар Гацка ће до љета бити освијетљен и поплочан, а украсиће га и споменик палим борцима у одбрамбено отаџбинском рату“, рекао је Антуновић, али и скренуо пажњу на бројне проблеме са којим се овај град суочава.

„Нема отварања нових радних мјеста и све је већи одлив омладине из Гацка. На томе морамо заједно сви порадити“, рекао је Антуновић који је најавио да ће за у склопу обиљежавања славе града Свете Тројице у Гацку бити организована конференција привредника поријеклом из Гацка и Херцеговине. Он је искористио прилику да одмах упути позив окупљеним привредницима да се учествују на конференцији, а обећао је и да ће Општина Гацко подржати хуманитарну акцију за лијечење Јелене Ђуровић.

Гацко је препознатљиво по научнок скупу историчара који се сваког септембра одржавају у Гацку у склопу манифестације “Ћоровићеви сусрети”. Професор Радомир Вучковић је у име СКПД Просвјета Гацко уручио захвалницу Светозару Црногорцу који је увијек несебично помагао рад ове институције.

И ове године је Славко Гојковић власник фирме „Омега Хеминг“ наградио најбоље гатачке студенте поручивши им да никад не забораве своје српске коријене из Херцеговине -Војводине Светог Саве.

Општина Гацко већ годинама стипендира већину студената. И у бившој земљи ова општина се одликовала по високом проценту високообразованих грађана, а тај тренд је задржан и до данашњих дана. У тако жестокој конкуренцији није лако бити најбољи, а ове године та част је припала Наташи Говедарици, студенту четврте године Рударско – Геолошког факулета у Београду са просјеком 9,67. Другопласирани студент је Радован Бајовић студент четврте године Медицинског факултета са просјеком 9,46.

Двоје најбољих гатачких студената рекли су да оцјене у средњој школи не морају да буду никакво посебно мјерило. Занимљиво је да су Наташа и Радован током школовања у Гацку сједали у истој клупи и то, како кажу, никад не у првој.

Најатрактивнији дио програма припао је пјевачкој групи Сава Владиславић из Гацка које је предводио најперспективнији херцеговачки гуслар Срђан Авдаловић.

У програмском дијелу своје стихове су казивали херцеговачки пјесник и филозоф Божидар М. Глоговац и Ратко Марковић Мрђан, а гости су могли да уживају и у оперским аријама које је изводио тенор Стефан Беговић.

Гости су се посебно радовали богатим наградама на томболи. Неки су баш имали среће, као нпр. предсједник Удружења Срба из БиХ из Ковина Благоје Богдановић који је добио двије награде, а свој срећни добитак херцеговачки пршут подијелио је са осталима Ђорђе Ђого, поријеклом из Убоска (Љубиње).

У забавном дијелу програма, по обичају, бриљирао је познати бенд Богољуба Бошковића Болета из Гајдобре.

На 8. Гатачком сијелу међу гостима су били многи угледни гости, а међу њима др Драган Вуканић, познати новинар РТС-а и аутор култног серијала „Квадратура круга“ Бранко Станковић, као и представници готово свих херцеговачких удружења у Србији Пејо Бајчетић, Жако Ј. Ратковић, Божо Миловић, Миленко Јахура, Зоран Јањић, Милан Бјелогрлић, Милан Зечар, Борислав Кркелић, Миленко Чабрило и многи други.

(Слободна Херцеговина)

Подијелите вијест