У Дому културе отворена изложба фотографија “Невесињска олимпијада за УНЕСКО”

У Дому културе у Гацку, синоћ је отворена изложба фотографија „Невесињска олимпијада за УНЕСКО“.

Испред ЈУ „Културно-спортски центар“, Јелена Глоговац Савић је поздравила све присутне и истакла да је изложба повод номинације старе херцеговачке невесињске манифестације на УНЕСКО-ву листу нематеријалног наслеђа за 2019. годину. Овом изложбом ЈУ „КСЦ“ Гацко се ставља у ред установа културе са овога подручја које активно дају подршку овом пројекту .

„Музеј Херцеговине је прихватио идеју Министарства просвјете и културе Републике Српске да ове године буде номинована Невесињска олимпијада, и због тог задатка који смо добили од Министарства, направили смо ову изложбу, Значај те номинације је велики за једну малу регију као што је Херцеговина, као и то да имамо једну традиционалну манифестацију која се одржава вијек и по, а која је препозната као свјетска нематеријална културна баштина и од велике је важности“, истакла је директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић.

Виши кустос Музеја и аутор изложбе Божана Ђузеловић, отворила је изложбу.

„Захваљајући Гачанима, Невесињска олимпијада је то што јесте а посебну захвалност одајемо једном човјеку – Саву Ковачевићу, који је имао велику љубав према олимпијади и коњичким тркама који су на неки начин почетак олимпијаде. Невесињска олимпијада је врло значајна манифестација која траје од 19. вијека до данас, и она ће као таква остати и опстати и самим тим ће се наћи на УНЕСКО-вој листи  као дио свјетског нематеријалног културног наслеђа“, истакла је Ђузеловић.

Изложба је отворена наредних 15 дана.