У Брљеву свечано обиљежен Дан општине Гацко

Село Брљево код Гацка данас је било мјесто обиљежавања два јубилеја – 77. година од јунског устанка и прослава Дана општине Гацко. Потомци устаника на брду Гат у 09 часова и ове године подигли су нову заставу по угледу на некада устаничку. У присуству свештенства, одржан је и помен устаницима, а представници Општине Гацко и Борачке организације положили су цвијеће на спомен обиљежје погинулим устаницима.

Потомцима устаника и поштоваоцима њигових дјела, на почетку се обратио предсједник МЗ Брљево, Обрен Николић, а у име домаћина све је поздравио начелник општине Гацко, Милан Радмиловић. 

“Данас је Дан општине и празник за све нас и због повода који јесте и због оних којима смо подигли овај споменик. Застава на Гату се вијори искључиво због попа Перишића и свих његових људи који су тог шестог јуна организовали једну велику одбрану, која је омогућила да ми данас овдје постојимо. Ако Бог да на овом великом Гату, који треба да буде симбол нечега другога, догодине ће бити постављен један велики крст који ће казивати да је то симбол Срба који живе у овој лијепој мјесној заједници и цијелом нашем срезу гатачком.  У Гацку правимо један велелепни споменик борцима из рата 91-95. године, чије је дјело вертикала и наставак дјела које су понијели устаници са попом Перишићем одавде. Тако ћемо симболички испунити дуг према нашим прецима из 41. године и према нашим савременицима из 91. године. А наше је да у сјећањима тај дуг пренесемо и будућим генерацијама, да се у већем броју овдје састају него што ми јесмо овога времена”, поручио је Радмиловић.

О команданту, свештенику и војводи, попу Радојици Перишићу, једном од организатора јунског устанка 41. године и централној личности, говорио је историчар Милан Никчевић.

“Војвода Перишић заједно са својим борцима ушао је у пјесму, легенду и памћење српског народа. Ми треба то памћење да чувамо, његујемо и преносимо млађим генерацијама”, рекао је Никчевић.

У културно – умјетничком дијелу програма представили су се фолклорна друштва “Зеленгора” и “Сава Владиславић”, изворне мушке и женске групе удружења “Тешан Подруговић” и “Сава Владиславић” и гуслар Марко Црногорац.

Обиљежавању Дана општине Гацко поред мјештана Брљева и околних села, присуствовали су представници локалне власти, привредних и културних друштва општине, преставници Удружења голијског сабора културе, те гости из Вишеграда и Лијевче поља који његују традицију Краљеве војске у отаџбини.

Подијелите вијест