U Avtovcu proslavljena hramovna slava

vasilijeOstroski

Crkvena opština Avtovac, povodom krsne slave hrama Svetog Vasilija Ostroškog organizovala je danas prigodne svečanosti koje su otpočele jutros Svetom liturgijom u 9h.

Pored predstavnika opštinske vlasti i privrednog života, crkvenom bogosluženju je prisustvovao i veliki broj vjernika među kojima je bilo dosta djece i omladine.

Svetu liturgiju su služili sveštenici Avtovačke i Gatačke parohije. Svečana litija je prošla oko hrama, a u porti crkve uz prigodne besjede obavljeno je i lomljenje slavskog kolača.

Prisutni su pažljivo saslušali izuzetno sadržajnu i nadarenu zdravicu Raka Zelenovića u kojoj je pozvao srpski narod na oboženje, slogu i jedinstvo.

Da bi upotpunila slavske svečanosti Osnovna škola u Avtovcu i ove godine je u dogovoru sa crkvenom opštinom praznik Svetog Vasilija Ostroškog odredila kao neradni dan.

Crkvena Svetinja u Avtovcu je sagrađena prije 103 godine i do danas je na njoj građevinski intervenisalo dva puta kaže predsjednik crkvenog odbora Aleksa Zelenović.

“Ovo je treći kapitalni zahvat. U planu je završetak fasadnog dijela, pjeskarenje kamenih površina, pokrivanje apscide kao i naziđivanje zvonika za jednu visinu. Što se tiče unutrašnjih radova uradiće se bordure tj. lajsne kakve su i ranije bile, da bi se sačuvala autentičnost. Ako sve bude po planu, sledeće godine ćemo se okupiti u obnovljenom hramu.”- istakao je Zelenović

Uz kulturno umjetnički program u kojem su nastupili članovi KUD-a Zelengora i narodni guslari, organizator se pobrinuo i za trpezu ljubavi.

 

 

Подијелите вијест