У Автовцу прослављен Свети Василије Тврдошки и Острошки

У присуству великог броја вјерника, данас је у Автовцу у храму Светог Василија Острошког прослављена слава овога храма. Након празничног јутрења које је почело у 8 часова, свету архијерејску литургију служио је игуман Василије Копитић из манастира Завала, уз саслужење свештеника Миодрага Вртикапе, Велимира Ковача, Милана Стањевића и ђакона Јакше Окиљевића.

Након светог причешћа, свечане литије и ломљења славског колача које је уприличено испред храма, услиједиле су здравице свештенства, представника локалне власти и вјерника.

 „Свети Василије Чудотворац, као и сви наши светитељи, знак је да је Српски род на путу спасења и свједок  је васкрсења Христовог. Многа су чуда која Св. Василије чудотвори и људи разних вјера долазе код њега, а светитељ их прима и моли се Богу за њих“, рекао је игуман Василије у својој бесједи вјерницима.

Пригодном здравицом, честитајући славу парохијанима Автовца, све присутне поздравио је и Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић.

 „Позивам  све госте и грађане Гацка да заједно уредимо ову порту, да буде најљепше мјесто у иначе лијепој српској вароши.“

Свечаност је настављена културно умјетничким програмом, уз помоћ чланова КУД „Зеленгора“ и народних гуслара гусларског друштва „Тешан Подруговић“ из Гацка.

Подијелите вијест