Трећа брдска трка “Гат 2024“ окупила више стотина учесника

Брдска трка у Гацку под именом “Гат 2024“ одржана је данас, трећу годину заредом, а стазу прилично захтјевну, дугу 850 метара, успјешно је савладало 50 одраслих такмичара и 40 дјеце старијих од 12 година. Око 200 малишана школе спорта “Спартакус”, у пратњи тренера и родитеља дошли су до циља.

И ове године, спортски догађај је изазвао велико интересовање и масовну посјету, а трка на овом историјском мјесту сигурним корацима прераста у традицију.

Најбржи је био Урош Гутић из Невесиња, који је стазу истрчао за пет минута и 11 секунди, чиме је оборио прошлогодишњи рекорд. Друго мјесто је заузео Марко Окиљевић из Гацка, док је треће мјесто ове године припало такође гачанину, Немањи Шупићу.

Побједник трке, Урош Гутић, члан АК Борац из Бањалуке, поновио је прошлогодишњи успјех.

„Стаза је јако напорна. Вријеме је било мало боље него лани, а са овог дивног мјеста носим најљепше успомене. Атипична је трка јер није ни класични трејл, а није ни обична трка јер је брдо “, рекао је Гутић.

У женској конкуренцији титулу најбоље понијела је Дијана Терзић, а ову захтјевну стазу истрчала је за осам минута и 41 секунду.

„Овдје сам била и прошле године, али се нисам такмичила јер није било женске сениорске трке. Уживала сам у сваком метру, са Гата су погледи прелијепи, Гацко и природа двије су ствари које не смијемо раздвојити“, рекла је Терзић.

На Херцеговачки Олимп, друга је стигла Јелена Милинић, а на трећем мјесту нашла се Зорка Милетић.

У категорији дјеце, најбржи су били Дарко Ребић, Симо Тепавчевић и Видак Мандић.

Побједницима су уручене награде, а сви учесници добили су поклоне и захвалнице. Награде су добили и Радош Беатовић – најстарији такмичар, али и најмлађа учесница трке – Даница Пушара.

Удружење Гат и МЗ Брљево, као организатори овог спортског догађаја, настоје да сваке године, Брдска трка Гат буде што боља и посјећенија. Да успијевају у томе и да су на правом путу, показује број учесника који је већи него претходне године. Према слободним процјенама, на Гату је данас било између 400 и 500 заљубљеника у природу и спорт.

Предсједник удружења, Саша Николић, истиче да трку организују са циљем промоције брда Гат које је симбол Гацка.

„Одзив је превазишао наша очекивања. За дјецу која су учествовала у шетњи до циља смо направили 180 финишерских медаља што је било недовољно. Ово је манифестација која захтјева озбиљну припрему, а сигуран сам, да већ полако прелази наш аматерски начин организације. Драго ми је што је било оволико такмичара, а осим дјеце и рекреативаца имали смо и неколико професионалаца, који учествују на сличним такмичењима“, рекао је Николић.

Према његовим ријечима, циљ трке је промоција природе, здравог начина живота, културно – историјског мјеста, али и Удружења Гат.

Предсједник МЗ Брљево, Обрен Николић, изразио је задовољство због присуства великог броја такмичара и посјетилаца, нарочито дјеце и посебно га радује што ове године има више такмичара из сусједних општина.

Нада Јововић, један од тренера школе спорта “Спартакус”, каже да су поносни што се ова трка одржава на територији Гацка.

“Радо смо прихватили позив да будемо дио ове манифестације. Увијек подржавамо манифестације које имају за циљ да окупе породицу, гдје можемо видјети учеснике од двије и од 60 – 70 година. Имали смо доста активности ове године. Сада правимо љетну паузу, ова трка нам је најдража и круна је нашег овогодишњег рада”, истакла је Јововић.

Организатори се захваљују свима који су пружили подршку и помогли у организацији овог лијепог догађаја. Посебно се захваљују спонзорима трке, а то су ове године: Тропик маркети, Липник доо, Алексић комерц, Апотека Невена, Југопревоз Гацко, Сафир доо, Дестилерија Старовић и Синдикална организација РиТЕ Гацко.

Трку је организовало Удружење за заштиту природне и културно – историјске баштине “Гат” и Мјесна заједница Брљево, под покровитељством општине Гацко, а у склопу обиљежавања 6. јуна – Дана општине Гацко и Дана устанка на Брљеву.

Подијелите вијест