Takmičenje učenika muzičkih škola

VIOLINA

U organizaciji Opštine Lazarevac i Muzičke škole “Marko Trajčević”(Srbija) u periodu od 21.do 24. Februara 2010. godine održana su dva takmičenja učenika Muzičkih škola “Lazarevački susreti mladih gudača” i “Šesta smotra mladih klavirista”.

Učenici Muzičke škole “Sveti Roman Melod” iz Nevesinja i Gacka su nastupajući na ovim muzičkim manifestacijama osvojili vrijedne nagrade.

Učenica trećeg razreda violine Marija Kravić iz klase prof. Jovane Božić je osvojila 3.nagradu sa osvojenih 88 bodova, dok je učenica prvog razreda klavira Marija Radović iz klase profesora Aleksandra Stankovića osvojila 1. nagradu i zlatnu medalju sa osvojenih 98,80 bodova od mogućih 100.

Učenice iz Područnog odeljenja škole iz Gacka su nastupale u kategoriji “klavirski duo”. Tri klavirska dua (klasa prof. Jovane Petrović) su takođe uspješno nastupila na takmičenju osvojivši 3 prve nagrade.

Učenice koje su nastupale i predstavljale školu u tri dua su:

Babić Đurđica i Zelenović Ljiljana,

• Janjoš Neda i Janjić Helena,

• Krstojević Ljiljana i Babić Sonja.

Učenike su ocjenjivali eminentni profesori sa visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova, a za prvu nagradu je trebalo osvojiti više od 95 bodova od mogućih 100.

U žiriju za gudačke instrumente ocjene su davali Maja Jokanović-redovan prof. Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu (predsjednik žirija), Nenad Mendelson-prof. MŠ ”Mokranjac” iz Beograda, Čaba Zima-prof. MŠ ”Isidor Bajić” iz Novog Sada, Olivera Milić-Hišner prof. MŠ Sremska Mitrovica i Vasilij Buzmakov-prof. MŠ Mostar.

Žiri za klaviriste su sačinjavali mr Nevena Popović-redovni prof.Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu (predsjednik žirija)                    mr Aleksandra Trajković-docent Fakulteta muzičke umjetnosti u Prištini i prof.MŠ Nevesinje Milica Vasiljević Bisenčić-prof. MŠ “Mokranjac”iz Beograda i Marija Sekelj-prof. MŠ Subotica.

U sklopu priprema za ova i naredna takmičenja učenici MŠ “Sveti Roman Melod” su svirali nekoliko koncerata (u klubu “Aleksa Šantić”u Mostaru, Svetosavske koncerte u Nevesinju, Gacku i Mostaru), a u sklopu priprema za naredno 17. Republičko takmičenje muzičkih škola Republike Srpske koje će se održati krajem marta u Banjaluci, planira se više koncerata u matičnim školama, a takođe i u Muzičkim školama u Foči i Mostaru.