Такмичење о познавању Покрета Црвеног крста: Друго мјесто за екипу из Гацка

Јуче је у Основној школи „Свети Сава“ у Љубињу одржано Регионално такмичење о познавању Покрета Црвеног крста за регију Источна Херцеговина. Учествовале су екипе представнице шест Основних школа, односно организација Црвеног крста из Требиња, Љубиња, Гацка, Невесиња, Билеће и Берковића.

Области које су обухваћене овим такмичењем односиле су се на:
– постанак, развој и организованост Црвеног крста у свијету
– развој и организованост Црвеног крста на нашим просторима
– садржај и облици рада у Црвеном крсту
– млади и здравље

Такмичари су показали завидно знање, а најбољи међу добрим били су ученици Основне школе „Петар II Петровић Његош“ из Билеће, док је екипа из Гацка заузела друго мјесто. Екипа из Билеће ће представљати регију Источне Херцеговине на Републичком такмичењу које ће се одржати у Палама (сједишту Црвеног крста Републике Српске).

У екипи Гацка биле су ученице седмог разреда: Копривица Наташа, Мучибабић Марија и Бејат Катарина. Инструктори екипе из Гацка биле су старије ученице које су раније учествовале на овом такмичењу, Марија Копривица и Јана Мастиловић.

“Циљ такмичења је да се што више младих упозна са начином и садржајем рада Црвеног крста, посебно када је ријеч о члановима Подмлатка Црвеног крста. Дјеца се упознају са историјским развојем организације као и о здравственим и социјалним активностима која су врло важна за сваког човјека. Овим такмичењем, које је традиционално, Црвени крст је одлучан да остане вјеран својим начелима, да развија властите капацитете, да стално повећава број младих у организацији као и да ради на реализацији свих других задатака из својих годишњих планова и програма” – истакао је секретар Општинске организације Црвеног крста Гацко, Бранислав Арнаутовић.